Yaz Bitti, Hayvanlar Sokağa Atıldı

Özellikle yaz aylarında yaygın olarak bakımı üstlenen hayvanların, yaz sonunda yazlıkçılar tarafından sokağa bırakıldığı ortaya çıktı.

Yaz Bitti, Hayvanlar Sokağa Atıldı

Her yıl kutlanan 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle yapılan çeşitli etkinliklerde, insanların yaz aylarında bakımını üstlendikleri hayvanları tatil bitiminde sokağa attıkları ifade edildi. Çeşme Belediyesi Ovacık’taki Köpek Barınağı’nda görev yapan Veteriner Hekim Çağdaş Koç, Çeşme’de bulunan sokak hayvanı sayısının her yıl yüzde 10’u aşan sayıda artış gösterdiğini ve bunların çoğunluğunu tatilciler tarafından getirilip geri götürülmeyenlerin oluşturduğunu söyledi.

Öte yandan sokağa bırakılan hayvan sayısında yaşanan artış sebebiyle TBMM Hayvan Hakları Komisyonu, evcil hayvanlarını terk etmeleri durumunda şahısların 10 bin lira para cezasına çarptırılması ve bir daha hayvan sahiplenememelerini içeren taslak rapor hazırladı.

Türkiye’de yaşanan hayvana şiddet ve işkence olaylarının ardından gündeme gelen bir başka olay da, hayvanların sahipleri tarafından terk edilmeleri oldu. Özellikle yazlık yerlerde yoğun olarak yaşanan sokağa atılma vakalarının ardından, Çeşme Ovacık Hayvan Barınağı’nda görev yapan Veteriner Hekim Çağdaş Koç konuyla ilgili açıklamalar yaptı. Hayvan sahiplerinin bu tavrının kanunen yasak olduğuna dikkat çeken Koç, “Turistik bir bölgeyiz, insanlar yazın tatile geliyor ve yanlarında sahipli hayvanları ile birlikte geliyorlar. Ama giderken geri götürmek yerine onları burada bırakıp, terk edip geri gidiyorlar. Koruma Kanunu'na göre bunu yaptıkları zaman cezai işlem uygulanıyor. Ama artık insanlar cezayı umursamıyor. Bilinçsiz bir şekilde bunları bırakıyor. Sonuçta popülasyonun artmasına, önlenemeyen ölümlere, hastalıklara hatta halk sağlığını olumsuz şekilde etkileyecek durumlar yaşanmaya başladı.  Madem sahiplendiniz, sahip çıkın” dedi.

Hayvan sahiplenme sayılarının önceye göre artış gösterdiğini fakat bunun için insanların öncelikle pet shopları tercih ettiğini belirten Koç, “Vatandaşlar barınaklardan almak yerine pet shoplarda cins hayvan almayı tercih ediyor. Biraz görsel açıdan sanırım hoşlarına gidiyor. Ama barınaklardaki hayvanların da canı var. Onları da sahiplenelim” diye konuştu.

Yaşanan hayvan mağduriyetiyle birlikte TBMM Hayvan Hakları Komisyonu Betgram konuyla ilgili bir taslak rapor hazırladı. Meclis Başkanlığı'na sunulacak olan raporda, hayvanlarını sokağa bırakanlara 10 bin TL idari para cezası verilmesi ve bir daha hayvan sahiplenmemesi yer alıyor. Taslakta ayrıca hayvanları öldüren, işkence yapan ve cinsel ilişkiye girenlere 2 yıl 1 ay olarak öngörülen hapis cezasının ertelenmemesi istendi.

Yorumlar (0)
16°
açık
banner202