Acil kentsel dönüşüm seferberliği yapılmalı

İzmir İş Dünyası Derneği (İZİD) Başkanı Feyyaz Sungur, son İzmir depreminin ardından önemli açıklamalarda bulundu.

YAŞAM 04.12.2020, 14:54 ecem ata
Acil kentsel dönüşüm seferberliği yapılmalı

Aynı zamanda inşaat yüksek mühendisi de olan Sungur, deprem afet yönetmeliği ve kentsel dönüşüm konusunda acilen revizyona gidilmesi gerektiğini savundu. Acilen kentsel dönüşüm seferberliği yapılması gerektiğine dikkat çeken Feyyaz Sungur, merkezi yönetim ve belediyeler arasındaki yetki kargaşasının sona ermesi gerektiğini söyledi. Binaların imar planı yapılırken belediyelerde jeofizik, jeoloji mühendisi olmadığına vurgu yapan Sungur, şöyle devam etti:

İMAR REVİZYONU VURGUSU

“Bir defa daha gördük ki deprem değil çürük binalar öldürüyor. Bu filmi defalarca gördük, her deprem olduğunda yönetmelik değişir ama binalar incelenmez, insanlar hep mağdur oldu. Allah bir daha bu acıları göstermesin diyeceğim ama ne yazık ki daha çok canlar yanacak. Ben bu konuda belediyeleri çok duyarsız ve ilgisiz görüyorum yanlış imar, takipsizlik, duyarsızlık, göstermelik şovlar. Bizim bir kere imar revizyonu yapmamız gerekiyor. 17 tane aktif fay hattımız var, bir imar planı yapılırken mutlaka belediyenin komisyonu içerisinde jeoloji mühendisi olmalı. Belediyelerin imar komisyonlarında bir tane jeofizikçi, yok jeoloji mühendisi yok, inşaat mühendisi yok işte sorun buradan başlıyor aslında.”

SUÇLU KİME YANIT

Depremde yıkılan binaların 1975 yönetmeliğine göre yapılmış olduğunu belirten Sungur, “O zaman biz 7 şiddetine dayanıklı projeler yapıyorduk. Eğer proje doğru yapılsaydı yıkılmaması lazımdı. Burada yüklenici de fenni mesul de suçlu. İmar durumunu veren, inşaatların temel üstü vizesini veren, oturma ruhsatını, tadilat projesini onaylayan, yönetmelikleri uygulayan belediye, çürük binaları yapan yükleniciler. Fenni mesullerin sorumluluğu kadar belediyelerde sorumludur. Binaların çürük olduğunu tespit ediyorlar bu binalarda dükkan için tadilat izni veriyorlar. Oysa ki çürük binalara tadilat ruhsatı verilmeyeceği gibi bina boşaltılmalı ve yıkılmalı. Belediyeler, bizde yıkma yetkisi yok diye sıyrılmaya çalışıyorlar. Yetki kargaşalığı var diyorlar, eğer imar komisyonunda geçmişte jeofizik mühendisleri olsaydı oraya o imar verilmezdi. 1999 gölcük depremi inşaatlar açısından bir milat olarak bilinir. Yönetmeliğe göre 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak projeler üretilmeye ve yapı denetim kanunu çıkartılarak inşaatın kontrolü yapı denetim şirketine verilmişti. Bu depremde gördük ki az da olsa çok hasarlı olan 1999 sonrası yapılan binalar var” ifadelerini kullandı.

DÖNÜŞÜM ADA BAZLI OLMALI

Sağlıklı bir komisyon kurularak kentsel dönüşüm seferberliği yapılması gerektiğine de değinen değinen Feyyaz Sungur, kentsel dönüşümlerin ada bazında yapılması gerektiğini aktardı. “Özellikle 1999 yılından önce yapılan yapılara dikkat edilmeli” diyen Sungur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü son yönetmeliğe göre 1999 yılından önce yapılan yapılar depreme dayanıklı değildir. Merkezi yönetim yapı denetim kanununu revize etmeli, kontrol mekanizmasının sağlıklı olabilmesi için yüklenici ile yapı denetimin para ilişkisi olmamalı. Çünkü yapı denetimin parasını yüklenici devlete yaptırmalı, yapı denetimin parasını devlet hakedişle ödemeli. Yapı denetim, binayi sigorta ettirmelidir veya yapı denetim sigorta kurumlarına bağlanmalı, yapı denetimde denetlenmelidir, herhangi suistimale ağır cezalar getirilmeli.”

Yorumlar (0)
18°
açık
banner202