“Kadına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir”

50 kadın bileşeninin örgütlü olduğu İzmir Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB), yayınladığı bir bildiri ile 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddetle Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü kapsamında “İtirazımız var” dedi.

YAŞAM 24.11.2020, 15:00 ecem ata
“Kadına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir”

“Bize dayatılan gündemin dışında söyleyecek sözümüz var. Reva gördüğünüz hayatlara, yasakladığınız sokaklara, hapsettiğiniz evlere, sahiplendiğiniz bedenlere, bize uygun gördüğünüz rollere itirazımız var” şeklinde başlayan açıklamada kadınların fiziksel, ruhsal, sosyal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine, acı çekmesine, onurunun zedelenmesine, özgüvenini yitirmesine ve kadınlara karşı ayrımcılığın sürmesine itiraz ettikleri ifade edildi.

“Yasalar uygulansın”

Kadına yönelik şiddet olaylarının her geçen gün arttığını söyleyen İKKB Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, “Kadınlar her yerde şiddete maruz kalıyor. Sokakta, otobüste, okulda, iş yerinde şiddet olayları hiç hızını kesmeden devam ediyor. Bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik şiddet son bulmuyor. Önlem alınmıyor. Mağdur korunamıyor. Kadınlar bu konuda yalnız. Yasalarımız var ancak uygulanmıyor, yasaların uygulanmasını istiyoruz” dedi.

Kararlı bir devlet politikası görmek istediklerini söyleyen İKKB Başkanı Serter, “Sadece bu yıl daha 335 kadın katledildi. 2019 yılı 418 kadın ile en yüksek kadın cinayetinin olduğu yıl olarak kayda geçti. Son 10 yılda 3083 kadın katledildi. Son 20 yılda 100 binin üzerinde kadın saldırıya uğradı. Günde ortalama 38 kadın, şiddet ihbarı yapıyor. Bir de korkudan sesini çıkaramayan kadınlarımız var” diye konuştu.

“Tek amacı kadınları korumak olan İstanbul Sözleşmesinin iptali kadın cinayetlerine göz yummaktır” diyen Serter, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kadına yönelik şiddetle mücadelenin ön koşulu daha oraya çıkmadan “önlemek”tir. Bu bakımdan, kadına yönelik ayrımcılığa neden olan, kadına yönelik şiddeti onaylayan ve üreten tüm olumsuz yargıların ve geleneksel tutumların değiştirilmesi gerekmektedir. Tüm devlet kurumları, özel sektör, STK’lar, meslek örgütleri, odalar, üniversitelerle birlikte uzun soluklu bir çaba ve uzun vadeli politikalar gerektiren bir mücadele ve zihniyet dönüşümü seferberliği başlatılmalıdır.

Yorumlar (0)
18°
açık
banner202