İZİKAD’ın konuğu İlknur Güntürkün Kalıpçı: “Kadınlar Cumhuriyet ile var oldu”

İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Ekim ayı aylık üye toplantısını 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlaması ile birleştirerek Araştırmacı-Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı’yı konuk etti. Atütürk’ün sözü olan “Cumhuriyet imkan demektir” tanımını hatırlatan Kalıpçı, “Cumhuriyet ülkemizin en büyük değeridir” dedi.

YAŞAM 30.10.2020, 14:41 30.10.2020, 15:34 ecem ata
İZİKAD’ın konuğu İlknur Güntürkün Kalıpçı: “Kadınlar Cumhuriyet ile var oldu”

Toplantının açılışında konuşan İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin, 19 Mayıs 1919’da yakılan özgürlük ateşinin, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet’in ilanı ile sönmemek üzere daha da güçlü yanmaya başladığını söyledi.

Bugün Cumhuriyet’in değerinin daha iyi bilinmesi gerektiğini hatırlatan İZİKAD Başkanı Sezgin, “Bize Cumhuriyeti armağan eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve bu şehitlerimizi minnet, sevgi ve saygı ile anıyoruz. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun” dedi. Ekim ayı etkinlikleri ve çalışmaları hakkında da bilgi veren Sezgin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Araştırmacı Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı’yı ağırladıklarını ifade etti.

“Hanımefendiler, beyefendiler”

İZİKAD’ın kendisini 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı gibi önemli bir gün vesilesiyle ağırlamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Atatürk Araştırmacısı Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı, Cumhuriyet’in en büyük değerimiz olduğunu söyledi. Atatürk’ün Cumhuriyet’in tanımını yaparken söylediği ifade olan “Cumhuriyet imkan demektir” sözünü hazırlatan Kalıpçı, “Cumhuriyeti benimseyen vatandaşların kendilerini gerçekleştirirken devletin sağladığı imkanlar bütününü temsil eder Cumhuriyet” dedi.

Kadınların en büyük imkanları Cumhuriyet ile elde ettiğini söyleyen Kalıpçı, “8 Mart 1924 TBMM oturumunda Atatürk, ‘hanımefendiler beyefendiler’ diye başlayarak önemli bir mesaj vermişti. Kadın Cumhuriyet ile var oldu, onun sayesinde ayakları üzerinde durdu” dedi.

Atatürk’ün ‘Cumhuriyet’ sözünü 1902 yılında ilk kez telaffuz ettiğini söyleyen ve Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki sosyal hayatını örneklerle anlatan Kalıpçı, “O günlerde kadınlar kendilerini kabul ettirmek için büyük mücadeleler verdiler. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk de onların yolunu büyük bir şevkle açmıştır. Atatürk’ün Cumhurbaşkanı seçildikten sonra yaptığı konuşmanın son cümlesini ben de dile getirmek isterim, CUMHURİYET BAŞARILI, KAZANÇLI VE KUTLU OLSUN” diye konuştu.

Yorumlar (0)
12°
açık
banner202