Bilim İnsanlarından Çatlamayan Beton

Rus bilim insanlarınca yapılan yeni bir beton türü, dayanıklılığı arttırıyor ve çatlamayı en düşük seviyeye çekiyor.

YAŞAM 02.11.2019, 16:15
Bilim İnsanlarından Çatlamayan Beton

Beton, inşaat ile alakalı en önemli malzemelerden biri. Çevremizde yapılmakta olan pek çok şey beton sayesinde ortaya çıkıyor. Değişik Miktarlarda çimento ve diğer ek malzemelerin karıştırılması ile elde edilen bu yapı, bazı zamanlar dayanımı arttırıp çok daha kuvvetli hale gelebiliyor. Ama son geliştirilen beton türü yüksek dayanıklılığı, esneklikle bir araya getiriyor.

Yeni geliştirilmiş olan bu beton türü daha çok askeri kurumlar ve savunma ile alakalı binalarda kullanılmak için hazırlandı.

Rusya'daki Uzak Doğu Federal Üniversitesi’ne ait çalışmalara devam eden bilim insanlarınca geliştirilen bu beton, normal betona oran ile 6 ila 9 kat kadar daha dayanıklı. Bilhassa da çatlama ile alakalı çok iyi bir performans gösteren bu beton, darbelere maruz kaldığında çatlamıyor onun yerine büzülüyor ya da esneme yapıyor. Ayrıca bu beton kuruduğu zaman tamamıyla sızdırmaz bir duruma geliyor.

Uzmanlardan alınan bilgilere göre bu beton, tümüyle saf çimento yerine atık madde içerdiğinden daha ucuza mal olacak ve bu da inşaat sektöründe yeni bir dönemin başlaması anlamına gelecek.

Yorumlar (0)
12°
açık
banner202