Uyuz Vakaları Artıyor! Önleminizi Alın!

Son dönemde basın ve sosyal medyada hem ülke genelinde hem de İzmir özelinde uyuz olaylarında fazlalaşma olduğu biçiminde haberler ortaya çıkmaktadır.

SAĞLIK 30.12.2019, 23:10
Uyuz Vakaları Artıyor! Önleminizi Alın!

Uyuz vakaları 1. basamakta çalışmakta olan hekimler ve eczacılar da doğruluyor. Haberlerde İzmir ilinde bilhassa Buca, Bornova, Konak ve Karabağlar ilçelerinde uyuz hastalığının 2 kat fazlalaştığı iddia ediliyor. Hastalığa yakalanmış olan vatandaşların ilaç bulamadıklarından şikâyetçi olduğundan da bahsediliyor.

Sağlık Bakanlığı’nca yeterli miktarda ilaç stoğunun olduğunu ile alakalı açıklama yapılsa da bu konu ile alakalı sorunların yaşandığı anlaşılıyor. Fazlalaşan ilaç isteğine hazırlıksız yakalanıldığı düşünülüyor.

İzmir Tabip Odası konu ile alakalı İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nden bilgi istedi ve hem hastalıktaki artış, hem de meydana gelen ilaç sorunu ile alakalı açıklama talep etti. Kamuoyunun bu konu ile alakalı aydınlatılması gerekmektedir.

Ne Yapılabilir?

Öncelikle hastalık belirtisinin olduğu kişilerin acil bir şekilde hekime başvurması çok mühimdir. Başarılı bir tedaviden sonra dahi hastalığa ait bulguların 2 - 6 hafta kadar süreceği unutulmamalı. Aynı yerde yaşayan tüm aile bireyleri aynı anda tedavi edilmelidir.

Uyuzdan korunmak için en önemli nokta hijyendir.

- Evvela okullar, bilhassa yatılı okullar, bakımevleri, yurtlar, oteller, yatakhaneler olmak üzere insanların topluca bir arada oldukları yerlerde, toplu taşıma araçlarında temizliğe çok dikkat edilmeli.

- Uyuz hastalığına yakalanmış olanlar hekimleri söyleyene dek toplu alanlara gitmemeli ve orada etkin olmamalıdır.
- Hastalar, hastalıkları sağlam olan kişilere bulaşmaması için bakımında geçici olarak onlar ile temaslarını kısıtlamalı ve bilhassa da doğrudan deri temasından kaçınmaları gerekmekte.

- Sağlam olan kişiler de hasta olan şahısların özel eşyalarını kullanmamaya ve kendi kişisel eşyalarının temizliğine dikkat etmeleri gerekmekte

- Ev, araba gibi yerlerin temizliğine dikkat edilmeli.

Yorumlar (0)
12°
açık
banner202