Test kuyruklarıyla vakalar artıyor

Covid-19 kapma korkusu yaşayan yurttaşlar test yaptırmak için devlet hastanelerinde saatlerce sıra bekliyor. Oluşan yoğunluk sebebiyle pandemi dışındaki tedaviler aksarken, sağlık emekçileri arasında bulaş hızla artıyor.

SAĞLIK 02.12.2020, 11:17 ecem ata
Test kuyruklarıyla vakalar artıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca uzun süredir açıklanmayan Covid-19 vaka sayılarını 25 Kasım itibari ile paylaşmaya başladı. Koca’nın vaka sayılarını açıklamasıyla beraber Türkiye bir anda dünyada vaka sayısı sıralamasında üst sıralara tırmandı.Artan Covid-19 vakaları sonrası İzmir’deki hastanelerin durumunun ise vahim olduğu belirtiliyor. Test yaptırmak isteyenler devlet hastanelerinin önünde sıraya girdi. Yurttaşlar Covid-19 virüsüne yakalanıp yakalanmadığını öğrenmek için saatlerce kuyrukta bekliyor.

Birgün'den Berkay Sağol'un haberine göre; Pandemi hastanesi olan Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi Covid-19 polikliniği önünde kuyrukta bekleyen yurttaşlar, özel hastanelerdeki test fiyatlarının pahalı olmasından yakındı. Devletin test için dahi vatandaşına çile çektirdiğini ifade eden yurttaşlar, “Özel hastane 250-500 arasında test için para istiyor. Bir aileden iki kişi gitseniz, ay sonunu nasıl getirirsiniz. Neden bu kadar pahalı? Buradan da mı ticaret düşünülüyor?” diyerek, bizler hastane kapılarında test kuyruğu beklerken, parası olan zenginler evlerinde ve özel hastanelerde test yaptırıyor” dedi.

“BEKLERKEN VİRÜS KAPACAĞIM”

Covid dışı hastalık nedeniyle hastaneye gelen bir başka yurttaş ise, “Tüm hastaneler pandemi hastanesi gibi çalışıyor. Benim rahatsızlığım var ve günlerdir tedavi olmaya çalışıyorum. Hastanelerde Covid-19 dışında doktora görünmek ve tedavi almak çok zor. Her yer dolu durumda ve çok kalabalık. Hasta değilsem bile burada tedavi olmayı beklerken virüs kapacağım” diye konuştu.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise yine hastane bahçesinin oldukça kalabalık olduğu görüldü. Çalışanların artık hastalara yetişemediğini, sağlık emekçilerinin ciddi bir tükenmişlik sendromu yaşadığını ve kaygıların iyice arttığını dile getiren Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan bir sağlık emekçisi, “Hem hastalığa yakalanma hem de hastalığı sevdiklerimiz bulaştırıp onların hayatlarını tehlikeye atmaktan çok korkuyoruz. Hastanemiz E Blok kovid polikliniğinde önceleri 250 olan hasta sayısı bu günlerde oldukça artış gösterdi bu günlerde hasta sayısı 400’lerde seyrederken böyle giderse korkarız önümüzdeki günlerde sayıların tekrar artış göstermesi muhtemeldir. Hastanemiz acil servisinde tıpkı diğer servislerde olduğu gibi durumu kötü olup yoğun bakım yatağı bekleyen onlarca hasta vardır . Hastalıkla mücadele eden yüzlerce sağlık emekçisi bu süreçte hastalığa maruz kaldı ve kalmaktadır. 10'uncu günde test yaptırın negatif ise gelin diyorlar" dedi.

“12 SAAT BEKLEYENLER VAR”

Covid-19 testi yaptırmak veya muayene olmak için gelen kişilerin kapalı alanda uzun süre kaldığını, bu sürede yakın temaslar olduğu ve virüsün mutasyona uğradığını, bulaş derecesinin arttığını belirten sağlık emekçisi, “Kuyrukta beklerken hasta değilseniz bile hasta oluyorsunuz. E blok pandemi kliniğinde 12 saat sıra beklediğini söyleyen hastalar var.Zaten kendini kötü hisseden yorgun ,bitkin hastalar kuyruklarda fenalaşıp durumları ayrıca kötü oluyor" diye konuştu.

Covid-19 dışındaki hastalıklardan kaynaklı olarak insanların sağlığa erişiminin çok sorunlu olmaya başladığını vurgulayan sağlık emekçisi,"Özellikle erken dönem teşhisi önemli örneğin meme kanseri, prostat ve kolon kanseri, hipertansiyon diyabet, KOAH, osteoporoz, böbrek hastalığı gibi daha birçok hastalık ve ayrıca eve kapanmadan kaynaklı psikolojik hastalıklar önümüzdeki günler için yeni bir sıkıntı oluşturacaktır.Olması gereken bu kötü süreci iyi yönetmektir. Halkımızın sağlığa erişim için ayrı titiz çalışmalar yapılmalıpandemi hastanelerinin yanı ayrı pandemi dışı hastalıklar için temiz hastaneler adı ile ya da farklı bir isim ile halkın sağlığa erişimi sağlanmalıdır. Eksik personel ise yüzbinlerce atanmayı bekleyen sağlık emekçisi sayesinde giderilebilir ve ayrıca hukuksuz bir şekilde ihraç edilen sağlık emekçilerinin alın terinden faydalanılabilir. Böylece bu kötü dönemi hep beraber aşabiliriz" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
11°
açık
banner202