Sağlık Sen İzmir’den Sağlık Terörüne Tepki

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir doktorun hastası tarafından yaralanması sonrası, sağlık cephesinde tepkiler sürüyor.

Sağlık Sen İzmir’den Sağlık Terörüne Tepki

Geçtiğimiz günlerde İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir doktorun hastası tarafından istediği ilaç yazılmadığı için jiletle boğazı kesilerek yaralanmıştı. Doktora uygulanan şiddetin son bulması ve gerekli önemlerin alınması için sağlık çalışanları art arda duyurular yaptı. Bu duyurulara dün Sağlık Sen de katıldı. Sağlık Sen İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Ekrem Özdemir konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Sağlık Bakanlığı sağlıkta şiddet belasını görüp caydırıcı ve cezai yaptırımları artırıcı önlemleri derhal hayata geçirmelidir" dedi.

"Sağlık çalışanları insanları yaşatmak için savaş verirken, bir yandan da hayatlarını tehdit eden yüzlerce riske karşı mücadele etmektedir" diyen Başkan Özdemir, "Bu hizmeti kralbet giriş yaparken sağlık çalışanlarımız yoruluyor, yıpranıyor, ailelerinden ayrı kalıyorlar. Kendi hasta çocuğunu bırakıp bizleri iyileştirmek için canlarını dişlerine takıyorlar" ifadelerine yer verdi.

Terör ve toplumsal olaylar gibi kitlesel tehlike içeren durumlarda bile kendi canlarını hiçe sayarak görev yaptıklarını fakat buna rağmen şiddet olaylarının mağduriyetini yaşadıklarını ifade eden Ekrem Özdemir, “Avrupa ortalamasının altında bir sayı ile onlardan daha fazla çalışarak bu kutsal vazifeyi yerine getirmektedirler. Siz bayram yaparken, onlar nöbet tutuyor. Tuttukları nöbetlerin karşılığını alamıyor, adaletsiz performans sistemi ile mağdur ediliyoruz.  Bütün bu fedakarlıklara rağmen sağlık hizmetlerini aksatmadan, hiçbir tehdide boyun eğmeden hem devletimizin, hem de mesleğimizin onuruna sahip çıkarak görevimizi yerine getiriyoruz" dedi.

“SAĞLIK ÇALIŞANINA ŞİDDET KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ”

Özdemir yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın asli görevinin sağlık çalışanlarının güvenli bir ortamda çalışmasını sağlamak olduğunu belirtirken, “Doktorumuzun ve sağlık çalışanlarımızın güvenliğini sağlayamadığı için Bakanlık aleyhine davalar açılacağını buradan belirtmek istiyorum. Sağlık çalışanına şiddet topluma karşı yapılmış utanç verici bir durumdur. Sağlık çalışanlarının şiddetle, karşı karşıya kalmaları ve bunun önüne geçilememiş olması önemli bir sorundur. Sağlıkta memnuniyetin %70’lere ulaştığı bir noktada, her zorluğa rağmen görevini en iyi şekilde ifa eden sağlık çalışanına şiddet kesinlikle kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde meydana gelen olayın bir şiddet değil sağlık terörü olduğunu vurgulayan Özdemir, “Defalarca bu ve bunun gibi olaylar yaşanmasına rağmen alınan tebdirler yetersizdir. Sağlık Bakanlığı sağlıkta şiddet belasını görüp caydırıcı ve cezai yaptırımları artırıcı önlemleri derhal hayata geçirmelidir. Sağlık Bakanlığı, doktorların maaşlarını hastaların vereceği puana göre düzenlemeyi bırakıp, sağlık çalışanlarının güvenli bir hizmet sunmaya yönelik yaptırımları hayata geçirmelidir. Doktorumuza yapılan bu vahşetin kınıyor, arkadaşımıza buradan geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Sağlıkta yaşanan şiddete yol açan temel nedenler ortadan kaldırılmadan, koruyucu, önleyici çözümler bulunmadan, sorunla başa çıkabilmiş ülkelerdeki birikime bakılmadan; şiddet sonrası güvenlik temelli ya da kınamacı yaklaşımlarla yetinerek bu sorun çözülemez. Çözüm için kamuoyu ve kamu otoritesi bir araya gelmelidir. Sağlık çalışanlarının hayatına kasteden şiddet konusunda sorunun temeline inilmeli, gerekli adımlar atılmalı, aktif yaklaşımlar sergilenerek gerekli tedbirler bir an önce alınmalıdır."

Yorumlar (0)
12°
açık
banner202