Gıda Mühendisleri Odası'ndan Denetim Çağrısı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün kuruluş tarihi olan 16 Ekim nedeniyle Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, İzmir İl Koordinasyon Kurulu bir basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen basın toplantısında gıda güvenliği ve açlıkla mücadeleye dikkat çekildi.

Gıda Mühendisleri Odası'ndan Denetim Çağrısı

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak yaptığı açıklamada, merdiven altı üretim yapan firmanın çok oluşundan ve asıl problemin buradan kaynaklandığından bahsederken, denetimin sıklaştırılması gerektiğini söyledi. Toprak, “Bakanlık, 618 firmayı denetlediğini ve 1211 ürünün sağlıksız olduğunu açıkladı. Bu kadar ürün ve firma ifşa edildi ama belki bunun kat kat fazlası herhangi bir kayıt olmayan şekilde üretiliyor” dedi.

Konak’ta bulunan Ziraat Mühendisleri Odası’nda düzenlenen basın toplantısına, TMMOB’ne bağlı meslek odaları yöneticileri katıldı.  Toplantıda konuşan Gıda Mühendisleri İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, Birleşmiş Milletler'in raporunda 821,6 milyon insanın yani dünya nüfusunun yüzde 11'inin açlık çektiğini, açlık oranının en yüksek olduğu yerin ise Afrika kıtası olduğunu söyledi. Uğur Toprak yaptığı açıklamada, “Açlığın, özellikle ihracat ürünlerine bağımlı, orta gelirli ve ekonomik büyümenin gerilediği ülkelerde arttığı görülmektedir. Her kıtada kadınlar erkeklerden daha çok açlık çekmektedir. Kadın erkek açlığı oranı arasındaki farkın en büyük olduğu yer ise Latin Amerika ülkeleridir. Bununla birlikte dünya genelinde yaklaşık 149 milyon çocuğun açlıkla bağlantılı gelişim sorunları yaşadığı rapor edilmekte dedi. Çağın hastalıklarından olan aşırı ve lüks tüketim alışkanlığının, gıdaya adil ulaşmanın önündeki en büyük engellerden birini oluşturduğuna dikkat çeken Toprak, Aynı zamanda bu alışkanlık gıdada israfı beraberinde getirmekte. Bu kadar aç insanın olduğu bir dünyada, üretilen gıda maddelerinin yüzde 10'unun tüketilmeyerek çöpe atılması anlaşılmayacak bir durumdur. Yılda yaklaşık 1,3 milyar ton gıda çöpe giderek heba olmakta. Sadece bu tüketilmeyen ya da tüketilemeyen, çöp olarak son bulan üretim fazlasıyla bile açlık çeken insanları doyurabilmek mümkün” diye konuştu. Dünya üzerinde kirli yiyecek tükettikleri için hastalanıp yaşamını yitiren çok sayıda insan olduğunu ifade eden Toprak, gıda güvenliğinin son derece yaşamsal bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

fearbet.org
Yorumlar (0)
12°
açık
banner202