Koronavirüs tedbirlerini 3 bakan açıkladı!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.

GÜNDEM 11.03.2020, 17:37 11.03.2020, 18:05
Koronavirüs tedbirlerini 3 bakan açıkladı!

Türkiye'de 1 kişide yeni tip Koronavirüs tespit edilmesinin ardından yapılan Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ortak bir açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Koca, sözlerine 'Devlet yönetiminin dün pozitif tanı konduğu bilgisini kamuoyuna vermekte tereddüt etmediğini' belirterek başladı. Koca, "Bundan sonraki her buluşma bilgi paylaşımı dün gece ve öncesindeki süreçten farklı olmayacaktır. Koronavirüse karşı antibiyotikler etkili değildir. Tahminlerin bilgi ile karıştırıldığı bir ortamdayız. Bizim doğru bilgiyi verme sorumluluğumuz gibi sizin de doğru bilgiye yaygınlık kazandırmak sorumluluğunuz olduğuna inanıyorum" dedi.

Koronavirüs Bilim Kurulu sonrası yapılan açıklamada Bakan Koca'nın değindiği konu başlıkları şöyle:

İnsan hayatı dışındaki konular ikinci plana konmuştur.

İnsan hayatı dışındaki konular ikinci plana konmuştur. Süreç içinde bu şekilde başka buluşmalar olması muhtemeldir. Bunsan sonraki bilgi paylaşımı dünden farklı olmayacaktır. 

Medyanın aktörü çok önemli

Toplumun diğer bireylerine kıyasla kabul edersiiz ki size büyük sorumluluk düşüyor, bizim doğru bilgiyi verme sorumluluğumuz gibi sizin de doğru bilgiye yaygınlık kazandırma sorumluluğunuz var. 

Yanlış ve kötü niyetli enformasyon bu tip salgınlarda en aktif bulaşıcı enformasyondur.

Sorun küresel, çözüm ulusaldır. Medyanın aktörü çok önemlidir. Geçen hafta ve daha önce olduğu gbi bugün toplantımızı yaptık. Kararların sürecin yönetimine katkısı iyi bilinmektedir. Sorunu siyasal içerikle ele almadık. Bilimsel bir yöntemle ele aldık. Bilimsel veriler doğrultusunda karar verdik. 

Ülkede pozitif vaka çıkmasından sonra önlemler de üst düzeye çıkacaktır.

Ülkede pozitif vaka çıkmasından sonra üst düzeye çıkacaktır önlemler. Tanı ve izolasyon sürecini zaman kaybetmeden yaptık. Salgının Avrupa'daki durumundan dolayı risk ciddidir. 

Ne Avrupa ne geri kalan ülkelerle ilişkiler kesmek mümkün değildir

İki gündemden biri bu oldu. Ne Avrupa ne geri kalan ülkelerle ilişkiler kesmek mümkün değildir. Turizm ve ticaret... Turizm ve ticaretten sorumlu bakanlarımız bugün toplantıda bizlerleydi. 

Maskede vatandaşlarımızın kolay erişimi olmadıkça, doygunluk olmadıkça ihracat izni vermeyeceğimizi söylemek istiyorum.

Koronavirüs, tedbirlerimizden daha güçlü değildir

Bir veya birkaç vaka salgın değildir. Sadece ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına gelir. Bu yüksek bir ihtimaldir. Şimdi hayatımızı tedbirlerle düzene sokacağız ve ulusal mücadele vereceğiz. Koronavirüs tedbirlerimizden daha güçlü değildir. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un şunlara değindi:

Bir hafta içinde sektörel destekleri açıklayacağız. 

Kültür etkinlikleri Nisan sonuna ertelenebilir.

Otellere sezonun açılışı için Mart sonu değil Nisan sonunu önerdik. 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın açıklamarından satır başları şöyle: 

Daha önce maske-eldiven fiyatlarına artış uygulanlara yaptırım uygulamıştık. Şimdi buna gıdayı da ekledik.  

Ticaret Bakanlığı olarak, son dönemdeki arz talep dengesinde maskede fiyat artışı oldu ve ihracatta da artış oldu. Önceliğimiz halkın bunlara piyasa fiyatlarıyla ulaşması. Sağlık Bakanlığı ile ortak görüşümüz bu. 40 milyon dolarlık ihracat oldu bugüne değin. Bu konuda ihracat ön izinlerini Sağlık Bakanlığı'nın emrine verdik. Öncelikle iç piyasada bir doyumun olmasını istiyoruz. Bu konuda 2193 firmayı denetim altına aldık. Ürünleri denetledik ve  2180'ini soruşturma kapsamına aldık.

Nisan sonuna kadar yurt içindeki fuarları ertlemeye karar verdik. Resmi olarak açıklayacağız.

Daha önce maske-eldiven fiyatlarına artış uygulanlara yaptırım uygulamıştık. Şimdi buna gıdayı da ekledik.  

Yorumlar (0)
12°
açık
banner202