Keşfedilen Gezegen Teorileri Çürüttü

Uzayda, bilinen teorileri çürüten kendi yörüngesindeki yıldızdan daha büyük bir gezegen keşfedildi.

DÜNYA 07.10.2019, 22:24 08.10.2019, 10:17
Keşfedilen Gezegen Teorileri Çürüttü

Bilim insanları yörüngesinde bulunduğu yıldızdan daha büyük olan ve Jüpiter’e benzeyen bir gezegen keşfetti. Oysa şimdiye dek kabul edilen teorilerin ışığında bir gezegenin yörüngesinde döndüğü yıldızdan daha büyük olması mümkün değildi.

Konu ile ilgili gök bilimcileri Science dergisine konuştu. Warwick Üniversitesi Profesörü Peter Wheatley, şimdiye dek ufak yıldızlar etrafında dev gezegen olamayacağı yönünde bir teori olduğunu, bunu incelediklerini ve bu yüzden yapılacak keşfin heyecan verici olduğunu söyledi. Wheatley: “Emin olamıyorduk çünkü ufak yıldızlar bizim güneşimiz gibi olan sayıca çok daha fazla olmakla birlikte, ışıkları da az olduğundan onları incelemek çok zor hale geliyor. Genellikle dev gezegenlerin genç bir yıldızın yörüngesinde dönen gaz bulutunun içinde buzlanmayla oluşan bir çekirdekle başlayıp hızla kendine çektiği gazlarla büyüdüğü fikrine sahibiz. Ancak bu son keşifle ilgili makaleyi kaleme alan gökbilimciler, ufak yıldızların yörüngesinde bu tür bir oluşumu mümkün kılacak gaz ve toz maddesi bulunmadığını, bu sebeple bu gezegenin daha çok yörüngedeki gaz halkasının kısmen ve aniden, kendi çekimiyle içe çökmesiyle oluşmuş olabileceğini söylüyorlar.” İfadelerini kullandı.

Araştırmacılar, yıldızın çevresinde dönen gezegenlerin yol açma ihtimali olan yerçekimi Casinoslot ivmesini ölçebilmek için İspanya ve ABD’deki teleskoplardan faydalandı. Keşif, gök bilimcilerin gezegenlerin oluşumu hakkındaki genel kabul gören çekirdek akresyonu ya da oluşumu teorisine kafa tutuyor.

Yorumlar (0)
12°
açık
banner202