İZKİAD Kolları Sıvadı

İZKİAD (İzmir İş Kadınları Derneği) liderliğinde başlatılan, AB’nin finansman sunduğu ‘İş Yaşamında Kadın Statüsünün Geliştirilmesi’ projesinin ‘Sosyal İçerme ve Çeşitlilik’’ kongresi başladı.

BELEDİYE 01.10.2019, 16:53 01.10.2019, 16:58
İZKİAD Kolları Sıvadı

Kordon Otel’de gerçekleştirilecek olan 2 günlük çalışmanın ilk konuşmasını İZKİAD Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Perabet Serter, Akdeniz İş Kadınları Dernekleri Federasyonu (AFAEMME) Yönetim Kurulu Başkanı Maria Helena Da Felipe Lehtonen, Almanya Başkonsolosu Dr. Rainer Lassig, Hırvatistan Cumhuriyeti Büyükelçisi H.E. Hrvoje Cvitanovic ve AFAEMME Genel Sekreteri Beatriz Fernandez Tubau yaptı.

‘’Sınırları zorlayıp konfor alanlarımızdan çıkmalıyız’’

İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, yaptığı konuşmada Türkiye’de yasal düzenlemelerin yeterli olmasına rağmen kadınların, siyasal, sosyal ve ekonomik hayatının önünde engellerin bulunduğunun altını çizdi. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin uygulanması konusunda, kadınların ekonomik hayatın tüm alanlarında yer almasını amaçlayan, Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs), iş dünyası için son derece işlevsel olduğunu ifade eden Serter, “Toplumsal kimliği ne olursa olsun, bütün insanların sosyal ve ekonomik haklara erişim engeli ortadan kaldırılsın. Konfor alanımızdan çıkıp sınırları zorlayalım. Hükümetler, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum, özel sektör, üniversiteler ve medya, el ele vererek iş birliği halinde bir araya gelelim ve insanlık için en iyisini yapmaya çalışalım” dedi.

Tunç Soyer: ‘’Kadınlar daha çok ön planda olmalı.’’

 Kadınların toplumsal yaşamda etkin varlığının artırılması konusunda daha çok protokol imzalayacaklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kadınların toplumsal, ekonomik ve sosyal alanda daha fazla söz sahibi olması gerektiğini vurguladu. Soyer, “Kadının olmadığı her yer eksik kalıyor, zira medeniyet kadınla birlikte başlayan bir süreçtir. Siyasetçilerin topluma aşıladığı devlet baba söylemini İzmir’de ‘’Belediye Ana’’ olarak değiştireceğiz. Bu konuda ciddi bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Üreten ve koruyan bir belediye olmayı arzuluyoruz. Şu anda 17 kadın belediye otobüs şoförü göreve başladı. Kısa sürede bu rakamı 100’e çıkarmayı istiyoruz. Kadifekale’de, Pagos Üretici Pazarı kuruldu. Yeni kadın üretici pazarları da yapacağız. Kadın konusunda ulusal ve uluslararası ölçekte başarılı çalışmalar yapan İZİKAD’a içten teşekkürlerimi sunuyorum. Siz bu konuda bize yol gösterici olun, biz de bu yolu yapalım.” Şeklinde konuştu.

Daha çok kadın girişimciyi bir araya getirdiklerini ve eşitlikçi toplum düzeni yaratmayı hedeflediklerini söyleyen AFAEMME Yönetim Kurulu Başkanı Maria Helena Da Felipe Lehtonen, kadınların hak ettiği toplumsal statüsünü kazanmak ve ilerletmek için çok daha fazla çalışılması gerektiğinin altını çizdi. Almanya Başkonsolosu Dr. Rainer Lassig ise kadınların iş hayatında yasal güvencelerle korunarak desteklenmesi gerektiğini belirtti. Almanya’da yeni yürürlüğe giren yasa ile kadınların erkeklerle aynı maaşı almasının hayata geçirildiğini belirten Lassig, bu durumun kadınlar için bir güvence olduğunu ifade etti.

Hırvat Büyükelçisi H. E. Hrvoje Cvitanovic, kadınları toplumsal yaşamla bütünleştiren bir ülkenin olmadığını ve kadınların iş hayatında bulunma yüzdelerinin, ülkelerinin gelişmişlik seviyelerini belirlediğini ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından Oracle Bulut Çözümleri Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkan Yardımcısı Pınar Rua Aksu da yaptığı sunumda gelişen teknolojinin kadının istihdamına katkı sağlayacağını düşündüğü belirtti. Kongrede “İş Yaşamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, He For She” interaktif çalışması da yapıldı. Kongrenin yarınki oturumunda Neptün Soyer ve alanında başarılı birçok kadın ‘’Fark Yaratanlar” oturumuyla yaşam öykülerini anlatacak.

Yorumlar (0)
23°
az bulutlu
banner202