Elektrikli Araçlar İçin Devrim Gibi Buluş

Enerji ve otomotiv sektöründe büyük çığır açacak devrim niteliğinde bir buluş yapıldı.

BİLİM 21.10.2019, 16:08 21.10.2019, 18:07 Melis Çivici / [email protected]
Elektrikli Araçlar İçin Devrim Gibi Buluş

İngiliz donanmasında nükleer denizaltılarda çalışan sekiz çocuklu bir mühendis, dünyada tüm dengeleri altüst edebilecek nitelikte bir buluşa imza attı. Yapılan bu endüstriyel devrim ile, bir otomobil, kamyon ya da uçak yanma tehlikesi olmaksızın, bir defa elektrikle şarj edildiğinde 2500 kilometreye yakın yol gidebilecek.

Tarafsız panelden oluşan İngiltere’de bir kamu kuruluşu olan “UK Trade and Inverstment Agency” heyetince de kabul edilmiş bu buluşa göre, enerji üretimini sağlamak üzere alüminyum metali, hava ve hava ile metal arasındaki iletkenliği sağlayan, aynı zaman da bir sıvı da olan elektrolit kullanımı söz konusu.

Aynı sistemin 10 yıl öncesindeki halinin zehirli ve kostik olması ve farklı çevrelerden baskıların gelmesi sebebiyle  otomotiv sektörünün devleri tarafından projenin hasıraltı edildiği öğrenildi. Fakat mucit, 10 yıl önce kullanım için keşfedilen elektroliti geliştirerek, çok ucuza elde edilebilen zehirli ve kostik olmayan bir sıvı kullanmaya başladı.

Yatırım çevrelerinin ve gazetecilerin mevcut buluşa inanmaması üzerine, mucidin o anda içmekte olduğu alüminyum kola kutusunun içine sıvıyı koyduktan sonra, iki elektrot takarak elde ettiği pervaneyi çevirdiği bildirildi. Bu icatla, normalde fosil yakıtla çalışan araçların en son modellerinden bile 4 misli fazla mesafe yapılabiliyor. Lityum bataryalarda kullanılan zehirli kobalt metalinin aksine, yeni bataryalarda yangın tehlikesinin olmadığı ve tek şarjla 2500 km yol gitmenin mümkün olduğu belirtildi.

Buluşu yapan Trevor Johnson (58) alüminyum bataryaların üretimi için İngiltere’de milyonlarca sterlinlik bir anlaşma imzaladı. Yapılan açıklamalara göre önümüzdeki yılın başında İngiltere’de seri üretime geçilmesi bekleniyor. Mucit Trevor Johnson yaptığı açıklamada, fosil yakıtlı araçların 3500 sterlin karşılığında kolaylıkla alüminyum bataryalı araca dönüştürülebileceğini belirtti.

Kaynak: Kayhan Yalçı- İngiltere

Yorumlar (0)
12°
açık
banner202