İkinci El Araç Davasında Emsal Karar

İzmir’de ekspertiz kontrolü yaptırmadan aldığı otomobil ayıplı çıkan B.Ö., konuyu mahkemeye taşıyarak 40 bin lira tazminat kazandı.

İkinci El Araç Davasında Emsal Karar

İzmir’de yaşayan B.Ö, Ö.A. Ltd. Şti’den 325.000 TL değerinde BMW marka bir araç aldı. B.Ö., araç satın alma işlemleri sırasında davalı şirketin beyanına güvenerek herhangi bir ekspertiz incelemesi veya tramer sorgusu yapmadı. Aracı belli bir süre kullandıktan sonra başka birine satmak isteyen B.Ö., satış işlemleri sırasında yapılan eksper taraması sonucu aracının kazalı olduğunu öğrendi. Mağdur B.Ö., Avukat Alperen Cihan Çetinkaya aracılığı ile İzmir 5’inci Sulh Hukuk Mahkemesine tespit ve tazminat davası açtı.

Açılan dava sonucunda yerel mahkeme, ‘‘Vatandaşın aracı ekspertize gösterme veya tramer sorgusu yaptırma zorunluluğu yoktur, satışı gerçekleştiren şirket ise serbest meslek erbabı olduğundan ayıplı maldan sorumluluğu vardır.’’ diyerek, davalı şirketin, B.Ö.’ye 40.000 TL tazminata ödemesine hükmetti. B.Ö.’nün avukatı Alperen Cihan Çetinkaya, mahkeme sonunda yaptığı açıklamada, “Müvekkilim, ticaretle uğraşmayan bir vatandaş olarak güvene dayanarak araç aldığını, vatandaşın araç alırken aracı ekspertize gösterme veya tramer sorgusu yaptırma gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır.  Ancak aksine bu işi ticaret olarak yapan davalının ise dürüstlük kuralları ve güvene dayalı bir ticaretle bağlı olan davalının, piyasa değeri 285 bin lira olan aracı 325 bin liraya satması kanuna aykırıdır. Bu zararın firmadan tahsil edilmesi amacıyla dava açtık. Mahkeme, bizim talebimizi haklı görerek davalının 40 bin lira tazminat ödemesine hükmetti” dedi.

Davalı Firma ise mahkemeye gönderdiği savunmasında, davacı B.Ö.’nün alım-satım esnasında bu ayıbı rahatlıkla tramer sorgusuyla görebileceğini veya ekspertize göstererek tespit edebileceğini, vatandaşın kötü niyetli olduğunu belirterek, davanın reddini istedi.

Yorumlar (0)
23°
açık
banner202