Depremzedeleri Bekleyen Salgın Tehlikesi

İzmir’de meydana gelen deprem sonrası depremzedelerin kaldığı çadırlar başta olmak üzere kentte vaka artışları dikkat çekti.

GÜNDEM 09.11.2020, 12:31 ecem ata
Depremzedeleri Bekleyen Salgın Tehlikesi

İzmir, 30 Ekim’de meydana gelen Samos merkezli 6.9 büyüklüğündeki deprem sonrası Covid-19 pozitif vaka sayısındaki artış dikkat çekti. Depremzedelerin kaldığı çadır bölgede ise vakaların çıktığı iddia edildi. Aynı zamanda Bayraklı’da yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmalarına katılan itfaiye çalışanlarından bazılarının Covid-19 testlerinin pozitif olduğu öğrenildi.

Birgün Ege'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; Öte yandan hastanelerde, takip edilmekte olan birçok Covid-19 tanılı hastaların, deprem anında servislerden dışarı çıktıkları ve hastanelere geri dönmedikleri iddia edildi. Konuyu meclise taşıyan CHP İzmir Milletvekilli Tacettin Bayır, Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’ya soru önergesi verdi.

SALGIN SİYASİLERİ DE VURDU

Depremin ardından CHP Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte deprem bölgesini ziyaret eden İzmir Milletvekilleri Tuncay Özkan ve Özcan Purçu’nun yanı sıra Kılıçdaroğlu’nun Danışmanlarından Fatma Köse’nin de Covid- 19 testi de pozitif çıktı.

Bu isimlerin dışında son olarak Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu yaptığı açıklamada Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu. Selvitopu’nun son olarak AFAD Merkezi’nde yapılan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile birlikte birçok İzmirli başkan ve milletvekilinin de bulunduğu toplantıya katılmıştı.

VAKALARIN VE TEMASLILARIN İZİ KAYBEDİLDİ

İzmir Tabip Odası ise hazırladığı deprem değerlendirme raporunda, “Deprem öncesinde var olan bulaşıcı hastalıkların artması ve yenilerinin ortaya çıkması beklenen bir durum. Özellikle nüfus hareketliliği, geçici yerleşim alanı, altyapı sorunu, fiziki mesafenin olmaması, hijyen yetersizliği ve ağlık hizmetlerindeki aksamalar bu tarz salgınların artması konusunda etkilidir. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan haftalık Covid-19 durum raporlarına göre 19-25 Ekim haftasında aralarında İzmir’in de içinde bulunduğu 8 Ege ilinde hasta sayısı bir önceki haftaya göre yüzde 27 artış göstermiştir. Ülke genelinde hasta sayısındaki artış ise yüzde 20’dir. Ayrıca 31 Ekim’de İzmir’de test pozitifliği yüzde 23,8, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yüzde 30 olarak saptanmıştır. Depremde evi hasar gören bazı Covid-19 vakalarının geçici yerleşim yerlerinde barınmaları nedeniyle vakaların ve temaslıların izi kaybedildi. 2 Kasım 2020 tarihine dek evde izolasyonu olan 6 pozitif vakanın Buca ilçesindeki yurtlara yerleştirilmesinin mümkün olduğu görülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar (0)
22°
parçalı bulutlu
banner202