CHP'li Bakan, Kaz Dağları'nda vicdan nöbetinde

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP komisyon sözcüsü Murat Bakan, geçmiş dönem referandum sürecinden bu yana saha birlikte çalıştığı gönüllü kadınlarla birlikte Kaz Dağları'na "vicdan nöbeti"ne katılmaya ve destek vermeye gitti

GÜNDEM 19.08.2019, 12:00
CHP'li Bakan, Kaz Dağları'nda vicdan nöbetinde

Son günlerde altın madeni çıkarılması için sayısız ağacın yok edildiği ve çevre katliamın yapıldığı Kaz Dağları, Türkiye gündemine oturdu. Doğaseverler, çevre gönüllüleri, çevre aktivistlerinin yanı sıra siyasilerin, yurttaşların ve sanatçıların da bu katliama karşı çıkmasıyla Çanakkale'de "Su ve Vicdan" nöbeti başlatıldı. Kanada menşeili Alamos adlı altın şirketinin Kaz Dağları'nda siyanürle altın çıkarma çalışmalarının sürmesine karşı temmuz ayından beri nöbet başında olan vatandaşlar, yetkililerden maden işletme ruhsatının iptal edilmesini istiyor.

CHP'li Bakan ve 80 gönüllü kadın

Madencilik çalışmalarının her kapsamda doğa için yıkım olduğunu belirten CHP'li Bakan, 80 çevre gönüllüsü kadın ile iki otobüsle Kaz Dağları'na vicdan nöbetine katılmaya ve Cratosslot bu yıkıma dur demeye gitti. Ekolojik açıdan bir talandan bahseden Bakan, siyanürle altın çıkarma faaliyetlerinin geriye dönülemeyecek bir doğa katliamı yarattığını vurgulayarak şunları kaydetti: "Madencilik faaliyetleri her bakımdan doğa için ‘yıkım’ demektir. Özellikle ekosistemin güçlü, biyolojik çeşitliliğin fazla olduğu yerlere madencilik kesinlikle girmemeli... Ramsar Sözleşmesi gibi, Barselona Sözleşmesi gibi tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelere de aykırı bir durum… Kaz Dağları, Munzur, Cerattepe, Murat Dağı gibi bölgeler hem kendi bölgesi hem dünyadaki yeri açısından çok çok özel bölgeler… Doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle, mitolojisiyle eşsiz değere sahip, miras niteliğindeki yerler. Buraların bu şekilde yağmalanması, geçmişimize de geleceğimize de çok büyük bir ihanettir. O nedenle ‘Kaz Dağları hepimizin, tüm Türkiye’nin vicdan nöbeti…’ diyoruz"

Yorumlar (0)
12°
açık
banner202