CHP'li Bakan: Faturalarda KDV Yüzde 1'e Düşürülsün

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, faturalarda KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesine dair kanun teklifinde bulundu.

CHP'li Bakan: Faturalarda KDV Yüzde 1'e Düşürülsün

Geçtiğimiz Temmuz ayında yüzde 14,9 oranında zam yapılan elektriğe devamlı olarak yapılan zamlar vatandaşı bunalttı. Son iki yılda elektriğe yüzde 70’ten fazla zam gelmesiyle birlikte CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konutlardaki doğalgaz, elektrik ve su tüketimi için alınan Katma Değer Vergisi (KDV) oranının yüzde 10’dan yüzde 1’e düşürülmesi için kanun teklifi verdi. CHP’li Bakan, ayrıca Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi de verdi.

Murat Bakan’ın verdiği Kanun Teklifi’nde, “Türk halkının büyük çoğunluğu uzun zamandır süregelen enflasyon, döviz kuru artışı ve yaşam pahalılığı ile mücadele etmekte ve açlık sınırına yakın bir ücretle yaşamını idame ettirmeye çalışmaktadır. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz tablosunda halk bunların yanı sıra bir de art arda gelen zamlara ve vergi artışlarına maruz kalmaktadır. Asgari ücretle çalışanlar başta olmak üzere, emekliler ve nüfusun büyük bölümünü oluşturan dar gelirli vatandaşlarımız en temel gereksinimlerini bile karşılayamaz duruma gelmişlerdir. Hal böyle iken, halkımızın hiç değilse elektrik, doğalgaz ve su gibi zorunlu tüketim kalemleri için ödediği tutarlarda rahatlamasını sağlamak ve bunun için de bu kalemlerden alınan vergileri düşürmek gerekmektedir. Böylelikle halkımızın yaşam standartları az da olsa iyileşecek ve büyük bir maliyetten kurtulacaktır” dendi.

CHP’li Bakan yaptığı açıklamada, “Bir yandan ekonomi paketleri açıklıyorlar, toz pembe dünyalarından seslenip ekonomide ‘yapısal reformlardan’ ve ‘kamusal mücadeleden’ bahsediyorlar, diğer yandan halkı zamlar ve hayat pahalılığı altında ezmeye devam ediyorlar. Elektriğe, doğalgaza, akaryakıta, çaya, şekere yüzde 30 ila 50 arası zam gelmiş, vatandaşın pazar filesi dolmuyor, mutfağındaki tencere kaynamıyor ama TÜİK geçen ay enflasyonun düştüğünü açıklıyor. Kriz manipülasyonlarla saklanamıyor, ‘yapısal reformlarla’ önlenemiyor; vatandaşın cebindeki delik genişliyor, damat ‘kamusal mücadele’ diyor, saray ise görgüsüz ihtişamından vazgeçmiyor” diye konuştu.

Elektriğe yapılan zammın iki yılda Betpas yüzde 70’lere dayandığını belirten Bakan, “Asgari ücretle geçinen bir vatandaş maaşının yüzde 8’ini sadece elektriğe ayırmak zorunda bırakıldı. Görüyoruz ki AKP için emekçi halkın sırtına binmek de millet sevdasına, hizmet aşkına dahil” dedi.

Yorumlar (0)
23°
açık
banner202