Konut Satışları Arttı!

TÜİK, 2019 yılı için konut satış istatistiklerini açıkladı. TÜİK verilerine göre Ağustos ayında önceki yıla göre yüzde 5,1 artarak 110 bin 538 olarak artış gösterdi. İzmir’de ise konut satışları yüzde 19 artarak 6 bin 25 oldu.

EKONOMİ 19.09.2019, 17:58 19.09.2019, 18:03
Konut Satışları Arttı!

Geçtiğimiz yıl yaz aylarından bu yana konut satışlarının düşüş eğiliminde kamu bankaları faiz oranlarını 0,99’ a indirmişti. Bu düşüşün ardından 13 ay sonra yükseliş gösterdi. Bu duruma İzmir Ticaret Odası meclis üyesi ve KAMDER başkanı Niyazi Gültekin konut satışı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Niyazi Gültekin konut satışlarında artışın devam edeceğini söyledi. Kamu bankalarının konut kredisindeki faiz indiriminin satışlara anında yansıdığını belirten Gültekin, “ Bir yılı aşkın bir süredir faiz oranlarının çok yüksek olmasına bağlı olarak konut satışları sürekli düşüyordu. Ağustos ayının başında kamu bankalarının faiz oranlarını 0,99’a düşürmesi ile konutta bekleyen talepler satışa dönüştü. Konut satışları uzun aradan Kolaybet sonra ilk kez yükselişe geçti. İnşaat sektöründe hareketlilik başladı. Konut satışları artarak devam ediyor. “ dedi.

KREDİLİ SATIŞLAR YÜKSELİŞTE

Yine önceki yıla göre değerlendirmelerde Konut kredili konut satışlarının arttığı gözlemlendi. Bu konuyla ilgili Gültekin; “Konut satışları ile faiz oranları birbiriyle paralel. Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 2’lere ulaştığı dönemde ipotekli satışlar yüzde 90 azalmıştı. Şimdi faizlerin düşmesi ile ipotekli satışlar tavan yaptı. İpotekli konut satışlarının toplam satış içerisindeki payı da yüzde 30,9’a yükseldi. Bu oran ilerleyen aylarda daha da artacaktır” diye vurguladı.

Yorumlar (0)
12°
açık
banner202