Elektrik ve doğalgaz faturasında yeni dönem başlıyor!

Elektrik ve doğalgazda, fatura okumada yeni bir sisteme geçilecek. Buna göre salgının yayılmasını önlemek için şehiriçi dağıtım şirketi personelinin aylık düzenli fatura okuması yerine son 2 yıllık ortalama tüketim değerleri alınacak.

EKONOMİ 02.04.2020, 13:19 02.04.2020, 18:58
Elektrik ve doğalgaz faturasında yeni dönem başlıyor!

Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlere bir yenisi daha ekleniyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), koronavirüs salgınına yönelik önlemler kapsamında elektrik ve doğal gaz faturalarıyla ilgili yeni bir çalışma yapıyor.

Habertürk'ten Olcay Aydilek'in sektörden aldığı bilgiye göre, bu çalışma şehiriçi dağıtım şirketleri bünyesinde çalışan sayaç okuyacak personeli de koruyacak. Yüzlerce görevli personelin, abonelerle teması tümüyle kesilecek.

Buna göre, Batı’da örnekleri görüldüğü gibi doğal gaz ve elektrik şehiriçi dağıtım şirketi personeli, aylık düzenli fatura okumayacak. Bunun yerine son 2 yıllık ortalama tüketim değerleri alınacak. Anılan ay için geçmiş dönemde bir tüketim yoksa, emsal tüketimler dikkate alınarak fatura çıkartılacak. Söz konusu olan 100 metrekare bir dairenin tüketimi ve faturası ise aynı özellikteki diğer tüketim miktarları göz önünde bulundurulacak.

Sektör kaynakları, hazırlıkları sürdürülen yeni uygulamayı şöyle anlattı:

“Diyelim ki bir abonenin nisan ayı gaz ve elektrik tüketimi nasıl hesaplanacak? Geçmiş, 2 yıllık dönemdeki nisan tüketimlerine bakılacak. Bu veriler çerçevesinde fatura çıkartılacak. Abone de yeni sistemle ilgili olarak bilgilendirilecek. Bu kapsamda düzenlenecek faturalar, elektronik sistem üzerinden aboneye ulaştırılacak.”

‘Salgın sonrası gerçek tüketimler ölçülecek’

Salgın önlemlerinin kaldırılmasının ardından gerçek tüketimler ölçülecek. Abonenin gerçek tüketimi, faturalanan tutarın altındaysa iade işlemi söz konusu olacak. Tersi durumda ek ödeme talebinde bulunulacak.

Sektör kaynakları, EPDK’nın bu konuda bir karar almasının beklendiğini belirterek, “Bu kararla birlikte uygulama başlayacak. Hızla uygulamaya geçilecek” dedi.

Enerji yönetimi, fatura desteğiyle ilgili olarak da çalışmalarını sürdürüyor. Gaz ve elektrik dağıtım şirketleri ile görüşmeler yapılıyor. Fatura tahsilat oranları anlık olarak izleniyor. Tahsilatta gündeme gelebilecek bir sorun, bu alana destek amaçlı hamleyi de tetikleyecek.

Yorumlar (9)
Pehlivan 4 yıl önce
Sayaç okuyana saat parmakmı atıyo okusun gitsin onu gören bile yok ayak üstü kayacaklar gene
Ata ATA 4 yıl önce
Malum salgın hastalık döneminde tüm kurumlar bankalar vatandaşın ödemelerini 3 ay sonrasına ötelerken imdi bu neyin nesi. Sizde 3 ay sonra fatura yazsanız olmuyormu?
Aynur çelikyay 4 yıl önce
Faturaların zamanında okuyun millet zor durumda belki ben yakmıyorum işsizim kapattım konbiyi önümüz bahar ne bu şimdi
Aynur çelikyay 4 yıl önce
Gelip okusunlar kimseyle temas halinde değiller ezbere fatura ödemek istemiyoruz bu zor durumda adam işten çıkmış önümüz yaz konbiler kapanıcak hayır
AKIN 4 yıl önce
Yîne geçircek yer arıyorlar şu kötu gunlerde bari yapmayın yaaa
Nevin Bulut 4 yıl önce
Belki benim faturam gecen 2 yilda cok simdi dusuk olucak işsizim diye neden onceki seneye gore odim sacmalik herkes biseyler koparma pesinde yaziklar olsun bole gunde bile naparim pesindeler
Serap Şekerci 4 yıl önce
Memurlar teması halinde değil gelsinler okusunlar yazlık evi olanlar ne olacak yazlıkta oturulamayacak Corona virüsten dolayı kimse gidemeyecek boş olan yerin elektrik faturası da neyin nesiymiş çok saçma Herkes ne yaktıysa onu ödesin
Hatice Adıgüzel 4 yıl önce
Bende kızımın yanında kalıyorum evim kapalı, yazık değil mi yakmadigim elektriğin faturasını niye odeyeyim.Adil bir uygulama değil.
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın
22°
parçalı bulutlu
banner202