EBSO Ekonomi Zirvesi Gerçekleşti

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Türkiye'deki gelişimleri değerlendirmek üzere bir ekonomi zirvesi düzenledi.

EKONOMİ 20.09.2019, 14:31 20.09.2019, 14:33
EBSO Ekonomi Zirvesi Gerçekleşti

Düzenlenen ekononimik zirvenin moderatörlük görevini Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yaşar Uysal üstlendi.

"Mekanın sahibi el değiştiriyor"

Gerçekleştirilen Ekonomik zirvenin açılış konuşmasını yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ekonomide dengelerin değiştiğini söyledi. Yorgancılar, "1990’lı yıllarda ABD ve AB dünya ekonomisinde söz sahibi iken, bugün popüler ifade ile ‘mekanın sahibi’ el değiştiriyor ve Çin liderliği alıyor. ABD yüzde 22 olan payını yüzde 15’e, AB yüzde 27’lik payını yüzde 16’ya düşürüyor. Çin yüzde 4 olan payını yüzde 19’a artırıyor. Bu durumda Trump kendince, haksız diyebilir miyiz? Buradan görüldüğü gibi herkes önce can, sonra canan diyor” dedi. 

Çok daha fazla ticari anlaşma yapılması gerktiğine değinen Yorgancılar, "Yeni nesil liderlerle krizlere açık bir küresel ekonomi söz konusu olmakta, değişen demografik yapı ile yaşlı nüfus oranındaki artış planları değiştirmekte, dijital para ile ticarette yeni ödeme sistemleri sorgulanmaktadır. Bu yaklaşımları doğru okumalı ve gereklerini yerine getirmeliyiz. Türkiye’nin şu anda yürürlükte olan 20 tane Serbest Ticaret Anlaşması bulunuyor. Bunların arttırılması gerekiyor. Bununla birlikte, ülkemizin Büyükelçilik ve Ticaret Müşavirliği sayısında da ivme yakalaması şarttır. Örneğin; Almanya’nın sadece Çin’de bulunan ticaret müşavirliklerinin sayısı bile çarpıcı bir şekilde fazlayken, Türkiye’nin yurtdışındaki toplam Büyükelçilik ve ticaret müşavirlikleri sayısı ise yetersiz Pasgol kalmaktadır. Çünkü tüm bu yaklaşımlar anlaşılmaya ve sorgulanmaya çalışılırken, bütünsel olarak bir de somut çıktısı ile karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı. 

Resesyon bekleniyor

Zirvede konuşmacılar arasında bulunan Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel dünya genelinde bir resesyon beklendiğini söyledi. Gürlesel, "Dünyada karşılıklı yavaşlama birbirini besliyor. Dünyada yurt içi ve yırt dışında siparişler küçülüyor. FED’in faiz artırmaya devam ettiğini düşünürsek bizim için pozitif oldu. Bu iklim önümüzdeki senenin sonuna kadar devam edecektir. Türkiye ekonomisine baktığımızda küresel rekabet nedeniyle ihracatımız zorlaşıyor. AB merkez Bankasının yeniden genişletmeyi açıklaması bizim bankalar içinsevindiricidir. Ekonomik büyümede yüzde 2,5’e geleceğiz. İşsizliği belli bir seviyede tutacağız. Büyümede istenen tempoyu yakalayamadık. Bu yıl sonunda eksi 1,5 gibi büyüyebiliriz. Bunun yanında cari açıkta fazla veriyoruz. Ekonomi küçüldüğü için ise ithalat talebi yok. Enflasyon tarafına baktığımızda ise aşağıya gidiyoruz. Bunda Türk lirasının belli bir seviyede oturmasının katkısının olduğunu görebiliyoruz. Ancak ne enflasyonda ne de faizde ilk geçen yıl başlayan finansal şok dönemine gelemedik” şeklinde ifade etti. 

Yorumlar (0)
12°
açık
banner202