Prof. Meryem Tuncel: “Kadın Cumhuriyet ile var”

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği’nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında düzenlediği online toplantıda İzmirli kadınlarla buluşan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, “Bir Türk kadını olarak rektörlük makamına bulunuyor olmam Cumhuriyet sayesindedir” dedi. ABD’de “Dalında Mükemmelliği Yakalamış” Tıp Fakültesi profesörlerini onurlandırmak amacıyla verilen “ENDOWED CHAİR” ödülü sahibi de olan Tuncel, Cumhuriyet’in değerini İKKB üyeleri ile paylaştı.

YAŞAM 29.10.2020, 13:54 ecem ata
Prof. Meryem Tuncel: “Kadın Cumhuriyet ile var”

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel’i ağırladıklarını ifade eden İKKB Başkanı Serter, “Cumhuriyet’in ilanı kadına kendini var etme imkanı tanımıştır, rektörlük makamına gelmiş olan Prof. Meryem Tuncel bu anlamda önemli bir rol model” diye konuştu.

“Cumhuriyete borçluyuz”

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel ise yaptığı sunumda, Cumhuriyet’in değerlerini anlattı. Kadınların demokratik hak ve özgürlüklerden yararlanmasının temelinde ‘Cumhuriyet’ olduğunu söyleyen Tuncel, “Tüm bu kazanımlar Cumhuriyet ile olmuştur, Mustafa Kemal Atatürk’ü şükran ve minnetle anıyorum” dedi.

ABD’de eğitim almış ve 28 sene orada çalışmış bir Türk vatandaşı olarak ülkemizde hizmet vermek istediğini ve rektörlük makamına layık görüldüğünü vurgulayan Tuncel, “Bir Türk kadını olarak bulunduğum makamı da Cumhuriyet değerlerine borçluyuz. Bu anlamda ülkemizi daha ileriye götürmek, bilimin ışığında gençliğimizin gelişimini sağlamak için canla başla çalışmaya devam ediyoruz” dedi. Kadınların çocuklarını erkek kız diye ayırmadan büyütmesinin önemine vurgu yapan Tuncel, “Kız çocuklarına erkek çocuklarından farklı davranmadan yetiştirdiğimizde onları da çok başarılı yerlerde görebiliriz. Çocukları cinsiyet yönünden ayırmamak gerekir” diye konuştu.

“Bilimi takip edin”

Bilimsel çalışmaların ülkemiz açısından çok büyük önem arz ettiğini vurgulayan Tuncel, “Cumhuriyet değerlerinin bilinciyle bilimsel araştırmalara yönelmek durumundayız, Çukurova Üniversitesi’nde de amacım bu” dedi.

ABD’de de kadınların erkeklerle eşit seviyede olmadığını söyleyen Tuncel, “Kadının Türkiye’de daha yüksek seviyelere gelmesi için daha fazla çalışmamız gerekiyor, yılmadan usanmadan kadınlar olarak mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

Yurt dışında çalışmış, eğitim almış bir bilim insanı olarak yurt dışının kariyere önemli bir katkı sunduğunu söyleyen Prof. Tuncel, “Ancak geri dönmek ülkemiz açısından çok önemli. Başarılı insanları orada elinde tutmak için özel bir çaba gösteriliyor, eğitimi alıp, donanımlı olduktan sonra ülkemize dönerek hizmet vermek bu sebeple çok değerli. Gençlerimize tavsiyem eğitim, bilim nerde iyiyse oraya gidin, o bilgiyi alın ama ülkemize geri dönmeyi de asla unutmayın. Rektör olarak bizim de hedefimiz dünyada akademik eğitimde önemli bir noktaya gelmek” diye konuştu.

Yorumlar (0)
11°
açık
banner202