Kurban Bayramının Çilesini Onlar Çekiyor

Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık alanlarında satış yapan esnaflar son derece zor şartlarda insanlara hizmet vermeye çalışıyor.

YAŞAM 08.08.2019, 21:23 08.08.2019, 21:26
Kurban Bayramının Çilesini Onlar Çekiyor

Kurban Bayramı evveli yetiştirdikleri hayvanlarla ülkeyi tek ucundan başka ucuna kat eden besiciler, zorlu hayat koşullarıyla geçim maçı sağlıyor. Doğu Anadolu Bölgesinin meralarında 1 sene süresince otlatılan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla nüfus yoğunluğunun çok bulunduğu batı illerine doğru yola çıkıyor. Türkiye'nin doğusunda bulunan Ardahan, Ağrı, Iğdır ve Erzurum gibi illerden tır ve kamyonlarla yola çıkan hayvanlar tahminen 2 günlük yolculuk nihayetinde İzmir'e erişiyor.

Yıl süresince Kurban Bayramı'nı bekleyen besiciler de hayvanlarıyla beraber bu meşakkatli yolu kat ediyor. Hayvan pazarına gelen besiciler kendilerinden evvel hayvanlarının yerlerini ayarlıyor. Onların çadırlarını kuran, yemlerini veren, sulayan hayvan bakıcıları ardından da kendisi yerlerini ayarlıyor. Kimi ikinci el mağazasından satın alınan bazı ise tek akrabanın evinde kullanmadığı külüstür koltuklar, sandalyeler, yataklar besicilerin ufak ve çatısız barakalarında yer buluyor.

Çok Zor Şartlarda Yaşıyorlar

Yıl süresince baktıkları hayvanların başında nöbet tutmak için derhal çadırların yanına kurulan barakalar, besicilerin tahminen 20 günlük haneleri oluyor. Soğuk suyla duş, leğende çamaşır Onbahis Kimisi kardeşiyle kimisi çocuğuyla gelen besiciler, günlük gereksinimleri için piyasası terk edemiyor. Sabahın erken saatlerinde uyanan besiciler öncelikle hayvanların karnını doyurduktan ardından kahvaltı yapıyor. Komşu çadırdakilerle uygulanan verimli ve kalabalık kahvaltıda çaylar da odun ateşinde demleniyor. Müşterilerle uygulanan sıkı pazarlıklar ve alın terinin karşılığının alınmasının sonrasında da belediye doğrulusunda verilen öğle yemeği yeniyor. Pazar yerinde sıcak su olmamasından kaynaklı soğuk suyla duş alan besiciler, çamaşırlarını da leğenlerde yıkıyor.

Babalarıyla birlikte memleketlerinden gelen ilkokul çağındaki çocuklar da kendilerince zaman geçiriyor, eğleniyor. Yaklaşık 20 gün heyeti kalacak çadır için belediyeye 7 bin 500 lira kira ödeyen besicilerin en devasa amacı ise tüm hayvanlarını satıp memleketlerine dönmek. "Benim tatilim yaylada havyan otlatmak" Ağrı'nın Diyadin ilçesinden gelen Mehmet Yılmaz (40) Anadolu ajansı muhabirine yaptığı izahta, yolcuğunun tahminen 42 saat sürdüğünü açıkladı.

Yorumlar (0)
20°
açık
banner202