Kentten Köye Göç Trendi Büyüyor

Dönemsel etkenlerin değişmesiyle, uzunca zamandır klasikleşmiş köyden kente göç kavramı, artık yerini ters göçe bıraktı.

Kentten Köye Göç Trendi Büyüyor

1950’li yıllardan sonra tarımın makineleşmesi, şehirdeki istihdam imkanlarının fazlalığı, kamusal hizmetlere yakınlık gibi çeşitli sebeplerle artan köyden kente göçün yerini artık ters göç aldı. 1950’de yüzde 75 olan kır nüfusu 2013 yılına gelindiğinde yüzde 27’lerde kaldı. Fakat şehirlere yapılan bu kontrolsüz göç, bu sefer şehirleri yaşanmaz hale getirdi. Talepten fazla göç alan şehirlerde işsizlik, gecekondulaşma, alt yapı yetersizlikleri, kültürel ve geleneksel çatışmalar artış gösterdi.

Şehrin bu kaotik ve keşmekeş ortamından yorulan ve emeklilik hayallerini öne çeken yeni nesil orta yaş arasında, kırsal bir yaşamın hayalini kuranların sayısı gün geçtikçe artıyor. Önceki neslin emeklilik hayali olan ‘bir sahil kasabasında küçük şirin bir ev” fikri artık 30’lu yaşlarına gelmemiş ya da henüz gelmiş insanların, hayali olmaktan çıkıp gerçekleştirdikleri idealleri olmaya başladı.

TÜİK istatistikleriyle de ortaya konan, metropollerin artık insanlar üzerindeki cazibesini yitirdiği ve kentten kırsala göçlerin fazlalaştığı gerçeği, ev kiraları, ulaşım, hava kirliliği, gürültü, yetersiz yaşam kalitesi gibi etkenlerin sonucu olarak ortaya çıkıyor.

Özellikle son dönemlerde, İstanbul’dan İzmir’e yaşanan yoğun göç Güvenilir Casino Siteleri buna benzer bir durumun sonucu olarak gösteriliyor. İstanbul’da yaşamın pahalılığı ve yaşam şartlarının zorluğundan bıkan ve görece daha sakin yerlere gitmek isteyenlerin ilk durağı İzmir oluyor.

Köy yaşamını tercih eden şehirlilerin arasında ünlü isimler de var. Kıraç, Özlem Tekin, Atilla Saral, Müge Boz, Ege, Aslı Tandoğan, Hayko Cepkin, Yılmaz Erdoğan, Özgü Namal gibi ünlü isimler de şehir hayatından bunalıp kırsala yerleşmeyi tercih edenlerden.

İzmir, bünyesinde barındırdığı deniz kenarı ilçeleri yüzünden köyleri en çok dikkat çeken şehirlerden biri. İzmir’e yaşanan göçlerin bir kısmı şehir merkezinin yanı sıra köylerine yapılıyor. İzmir’in en çok rağbet gören ve alınan göçlerle birlikte turistik bir değer de kazanan köyler ise şöyle;

  1. Saip Köyü / Karaburun
  2. Bademli Köyü / Dikili
  3. Şirince Köyü / Selçuk
  4. Birgi Köyü / Ödemiş
  5. Germiyan Köyü / Çeşme
  6. Bademler Köyü / Urla
  7. Kozbeyli Köyü / Foça
  8. Yakaköy / Bornova
  9. Kösedere Köyü / Karaburun
  10. Özbek Köyü / Urla
Yorumlar (0)
22°
parçalı bulutlu
banner202