Gurbetçilerin geleceği çocukların ellerinde 

Institut français İzmir’de düzenlenen konferansla Fransa’da yaşayan Türkler mercek altına alındı. Yazar Gaye Petek “Geleceği çocuklar belirleyecek” dedi.

YAŞAM 04.03.2020, 08:55
Gurbetçilerin geleceği çocukların ellerinde 

Fransa'da yaşayan Türkler, İnstitut français İzmir'de düzenlenen konferansta masaya yatırıldı. Fransa Türkleri Tarihi kitabının yazarı Gaye Petek, gurbetçilerin geleceğini belirleyecek çocuklara seslenerek "Cesaretli olun, istekli olun ve inatla yol almaya devam edin" dedi. 

Institut français İzmir’de düzenlenen konferansla Fransa’da yaşayan Türkler mercek altına alındı. Yazar Gaye Petek “Geleceği çocuklar belirleyecek” dedi.

Ségolène Debarre ile birlikte “Fransa Türkleri Tarihi” (Editions du Détour 2019) isimli kitabın yazarı olan Petek'in konuşmacı olarak katıldığı konferans büyük ilgi gördü. Petek, konferans boyunca gurbetçi Türklerin yaşamlarını derneklerini, ibadet yerlerini, Fransız toplumundaki yerlerini anlatarak bugünkü durumu gözler önüne serdi. Fransa’daki Türklerin, Türk kalabilmek adına çeşitli stratejiler geliştirdiklerini belirten Petek, Türk dilini, kültürünü ve geleneklerini ellerinden geldiği kadar yaşamaya ve yaşatmaya çalıştıklarına vurgu yaptı.

Türkler Türklerle evleniyor

Fransa’da yaşayan gurbetçi Türk gençlerinin yüzde 73’ünün Türkiye’den biriyle evlendiğine dikkat çeken Petek “Bu sayede evde Türkçe konuşuluyor, Türk misafirler ağırlanıyor ve değerler yaşatılmaya devam ediyor” dedi. Gelen kadınlar ve çocukları için kültürel farklılık, dil sorunu, sınırlı haklar gibi pek çok sorun olduğunu belirten Petek “Türkler genellikle ev ve aile ortamıyla sınırlı bir sosyal hayat sürüyorlar. Buna rağmen Fransa’da boşanan Türk ailelerin sayısı yalnızca yüzde 1.5” diye konuştu.

“Yüzde 37’si Fransa’da ev sahibi”

Türklerin Fransa’ya gidişlerinin ilk dönemlerinde, birlikte yaşama isteklerinin olduklarını vurgulayan Petek “İlk dönemde birbirlerine iş bulup, gel sen de buraya yerleş diyorlardı. Aynı yerde kollektif yaşamı sağlayan bakkal, lokanta gibi ticari mekanlara sahip oluyorlardı” dedi. İleri dönemde gurbetçilik hissinden vazgeçip yerleşik hayata geçilmeye başlandığını ve uyum sürecinin zorluklarına karşın ekonomik açıdan Türklerin yükselişe geçtiğini belirten Petek “Buna örnek olarak Türklerin yüzde 37’sinin Fransa’da kendi evlerine sahip olmalarını gösterebiliriz” dedi.

“Çocuklar, başarılı bireyler olmalı”

Gurbetçilerin en büyük sorunlardan birinin çocukların eğitim hayatı olduğunu belirten Petek, sorunların çözümü için çocukların Fransız ve Türk kültürünü birleştirmeleri gerektiğinin altını çizerek “Ailelerini kırmadan yol almalılar. Yarınlar bu çocukların alacakları kararlar, birey olabilmede gösterecekleri başarı veya başarısızlıklarla sınırlanacak. Bunun için istekli, cesaretli olmalı ve inatla yol almaya devam etmeliler” dedi. Institut français İzmir Müdürü Caroline David, Yazar Gaye Petek'e katkıları nedeniyle teşekkür etti.

Yorumlar (0)
26°
parçalı bulutlu
banner202