EGSD’ye konuk olan Hanri Benazus: “Atatürk yokluktan bir ulus yarattı, değerini bilelim”

Türkiye’nin 10 bin adetle en büyük “Atatürk Fotoğrafları” koleksiyonuna sahip, Atatürk hayranı, 100 adet yayınlanmış kitabı olan Hanri Benazus ile “Cumhuriyetimizin 97. Kuruluş Yıldönümünde” konulu söyleşi düzenleyen Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı online olarak kutladı. Toplantıda konuşan Benazus, “Atatürk yokluktan bir ulus, bir modern devlet yarattı, değerini bilelim” dedi.

YAŞAM 29.10.2020, 12:52 ecem ata
EGSD’ye konuk olan Hanri Benazus: “Atatürk yokluktan bir ulus yarattı, değerini bilelim”

Toplantının açılış konuşmasını yapan EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, EGSD olarak 28. kuruluş yılında Cumhuriyetimizin 97. Kuruluş yıldönümünü kutladıklarını belirterek, “Pandemi nedeniyle fiziken bir arada olamasak da gönüllerimiz bir arada 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyoruz” dedi. İzmir’in önemli isimlerinden olan , dünyanın çeşitli yerlerinde konferanslara katılan , 10 bin adet Atatürk Fotoğrafları arşivine sahip , Atatürk hayranı olan Hanri Benazus’u ağırlamak istediklerini vurgulayan EGSD Başkanı Ertuğrul, “29 Ekim Türkiye’nin doğum günüdür, kutlu olsun ” diye konuştu.

“Atatürk, destanı yazılacak insandır”

Sunumuna 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak başlayan Hanri Benazus, EGSD’nin kendisini ağırlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yeryüzünde destanı yazılması gereken çok az insan olduğunu söyleyen Benazus, “Bunlardan biri de Atatürk’tür” dedi. Emperyalizme karşı savaşmış, tam bağımsız bir ülke kurmuş, cehaletin ve yokluğun pençesinde kıvranan halkını kalkındırmak ve geliştirmek için devrimler yapmış bir liderin hiçbir ülkenin tarihinde olmadığını söyleyen Benazus, “Kuşkusuz farklı alanlarda, tekil alanlarda büyük insanlar, liderler tarihte var ancak hepsini bir bedende buluşturan tek lider belki de Atatürk’tür” dedi.

Yokluk içinde bir toplumdan pırıl pırıl bir ülke kurduğunu vurgulayan Atatürk’ün 15 yıla sığdırdığı devrimlerini devam ettirmenin bizlere düştüğünü ifade eden Benazus, “29 Ekim 1923 yılında bu topraklar hala işgal altındaydı, ama bildiğiniz anlamda değil, cehaletle, fakirlikle, yoklukla işgal altındaydı. Atatürk’ün ülkeyi nerden nereye getirdiğini iyi idrak etmek gerekli” dedi.

“1 sterlin 605 kuruş idi”

Kurtuluş Savaşı sonrası Türkiye’nin durumunu rakamlarla anlatan Benazus, “281 sanayi kuruluşun 9’u bizim, diğerlerinin tamamı yabancılarındı. 18 lise olan ülkede öğretmenlerin üçte ikisi öğretmenlik eğitimi bile almamıştı. Böylesine yokluk ve cehalet içinde kıvranan bir ülkede ilerici devrimler yapan Mustafa Kemal Atatürk’e ne büyük bir borcumuz olduğunu daha iyi anlarız” diye konuştu.

Ekonomi konusunda Atatürk’ün görüşlerini de dile getiren Benazus, Maliye arşivlerine baktığımızda Atatürk’ün ekonomide en çok önem verdiği konunun Türk parasının değerini korumak olduğunu hatırlattı. Cumhuriyetin ilk yıllarında 1 sterlinin 605 kuruş olduğunu hatırlatan Benazus, “1938’de ise 1 sterlin sadece 616 kuruşa çıktı. 1930 küresel krizi ortamında, devrimler ve hamleler ışığında Türk parası ne olursa olsun değerini korumuştur” dedi.

“Ne Mutlu Türküm Diyene’nin anlamı”

1937’de 7 yaşında bir çocukken Atatürk ile tanıştığını hatırlatan Benazus, “Atatürk bana adımı soyadımı sordu, Hanri Benazus dedim. Bana sen kimsin, adın niye Hanri, niye Ahmet Mehmet değil demedi. ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ sözünü ben o zaman anladım” dedi.

Askerler ile , gençler ile , çiftçiler ile fotoğrafı olan Atatürk’ün fotoğraflarda bir dünya moda ikonu gibi göründüğünü belirtti. 10 bin adet Atatürk fotoğrafı arşivi ile ilgili bir müze kurma çalışması içinde olduğunu müjdeleyen Benazus, bu arşivin Türk ulusuna ait olduğunu söyledi.

Atatürk’ün hedefleri doğrultusunda çalışmaya devam etmemiz gerektiğini ifade eden Benazus, “Bu vesile ile tüm Türkiye Cumhuriyeti’nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun” diye konuştu.

Yorumlar (0)
18°
açık
banner202