‘Delil Fotoğrafı’ Olmayan Trafik Cezasına İptal

İzmir’de yaşayan B.D., emniyet kemerinin takılı olmaması ve hız sınırını 2 km aşması gerekçesi ile kendisine kesilen cezayı Avukat Alperen Cihan Çetinkaya aracılığı ile mahkemeye taşıdı.

YAŞAM 17.05.2020, 10:42 17.05.2020, 12:46
‘Delil Fotoğrafı’ Olmayan Trafik Cezasına İptal

Yerel mahkeme, B.D.’yi haklı bularak ‘delil fotoğrafı’ olmayan cezayı iptal etti.

Gönderilen Tebligatta ‘Delil Fotoğrafı’ Yoktu

İzmirli B.D. hız aşımı ve emniyet kemerinin takılı olmaması dolayısıyla kendisine kesilen cezayı tebligat yolu ile öğrendi. İki cezayı da ödeyen B.D’nin tebligatta fotoğraf olmaması dikkatini çekti. Cezaların iptal edilmesi için Avukat Alperen Cihan Çetinkaya’nın kapısını çaldı. Avukat Çetinkaya tarafından Sulh Ceza Hakimliği'ne yapılan başvuruda, muterize gönderilen tebligatların ekinde cezalara 'delil' niteliğinde fotoğraf bulunmadığı ve 70 km hız sınırı olan yolda 79 km ile hız sınırının aşılmasının makul sayılabileceği gerekçeleriyle cezaların iptal edilmesi gerektiği savunuldu. İtirazı yerinde gören mahkeme de cezayı iptal ederek, ödenen paranın B.D’ye geri verilmesini kararlaştırdı.

Tebligatla Gönderilen Cezalara Dikkat Edilmeli

Trafik cezasını tebligat yolu ile öğrenen vatandaşların, içeriğinde delil teşkil eden öğelerin olup olmadığına dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Avukat Alperen Cihan Çetinkaya, herhangi bir delil olmadan gönderilen cezaların iptal ettirilebileceğini dile getirdi. Çetinkaya; "Müvekkilimiz kendisine kesilen cezaların usulsüz olduğunu belirterek, bize başvurdu. Trafik tutanak tebligatlarında ihlalleri gösteren fotoğrafların mevcut olmadığını ve hız sınırı aşımının makul sayılabilecek durumda olduğunu fark ettik. Sulh ceza mahkemesine verdiğimiz dilekçede kesilen trafik cezasının hukuka ve kanuna aykırı olduğunu, gelen cezanın tebligatında herhangi bir fotoğraf mevcut olmadığını ve hız sınırı aşımının makul seviyede olduğunu, kalibrasyon ayarı yapılsa dahi bu kadarlık hata payı olabileceğini belirttik. Başvurumuz haklı bulundu. Cezalar iptal edildi. Vatandaşlarımız kendilerine gelen trafik cezalarında, özellikle ceza tutanağına eklenen belgelere ve hakkaniyet ölçülerine dikkat etmeli. Herhangi bir fotoğraf mevcut olup olmadığını kontrol etmeli. Eğer fotoğraf mevcut değil ise yargı yoluna başvurarak, cezalarını iptal ettirme yoluna gitmeli” dedi.

Yorumlar (0)
11°
açık
banner202