Türk Bilim İnsanından Önemli Buluş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Şahin öncülüğünde bulunan formüle göre, tabakalı olmayan maddelerden ultra ince malzeme üretilebilecek.

Türk Bilim İnsanından Önemli Buluş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Fotonik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr.Hasan Şahin öncülüğünde  ve aralarında İngiltere ve Belçika'dan bilim insanlarının da bulunduğu heyet,  nano teknolojide kullanılmak üzere elmas, altın ve alüminyum gibi tabakalı olmayan maddelerden ultra ince malzeme üretmenin formülünü buldu.

Bataryaların hızlı şarj edilmesi ve bükülebilir telefonların üretilmesi gibi alanlarda kullanılan ultra ince malzemelere yeni bir boyut kazandıran formülün yeni buluşların önünü açacağı tahmin ediliyor.

Daha önce yaptıkları kömür karbonu ayrıştırarak bir ultra ince malzeme olan “Grafen” i bulan ve bu çalışmayla Nobel kazanan bilim insanı Andre Geim, Francois Peeters ve Rahul Nair’in Betmatik de aralarında bulunduğu ekip, Hasan Şahin önderliğinde geçtiğimiz yıl ultra ince malzeme üretimi için çalışmalara başlamıştı.

Yaptıkları çalışmayla, tabakalı yapıya sahip malzemelerin ultra ince hale gelmesinin yanı sıra, elmas, altın ve alüminyum gibi tabakalı olmayan maddelerin de ultra ince hale gelmesini amaçlayan ekip, geliştirdikleri formülle bu amaçlarına ulaştı ve sonuç makalesiyle bilim dünyasında büyük ilgi gördü.

Yorumlar (0)
13°
az bulutlu
banner202