Sonbaharla Gelen Depresyona Dikkat

Uzmanlar soğuk ve yağışlı havaların gelmesiyle birlikte, mevsim geçişlerinde meydana gelen depresyon konusunda halkı uyardı.

SAĞLIK 09.10.2019, 11:02 09.10.2019, 11:03 Melis Çivici / [email protected]
Sonbaharla Gelen Depresyona Dikkat

Hayat pahalılığı, ekonomik kriz, iç ve dış politikada yaşanan gergin süreçlerin etkisiyle zaten yıpranan Türk halkını şimdi de sonbahar depresyonu bekliyor. 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Psikiyatrist Dr. Özgül Çınar, sonbahar aylarında artan depresyona dikkat çekti.

Psikiyatrist Dr. Özgül Çınar, havaların soğumasıyla depresyon vakalarında artış yaşandığını belirterek, eğer kişilerde mutsuzluk, umutsuzluk, yorgunluk, uykusuzluk ya da çok uyuma gibi belirtiler varsa dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Yaptığı açıklamada depresyon belirtilerinin ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan İzmir Özel Can Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Özgül Çınar, ilerleme gösteren depresyon vakalarının kişileri intihar düşünce ve girişimlerine sürükleyebileceğini belirtti. Geç fark edilen depresyon belirtilerinin de hastalık için risk oluşturduğunu ifade eden Çınar, “Depresyonun temel özelliği,  çökkün duygudurum, daha önce keyif alınan aktivitelere karşı ilgi-istek azlığı ve zevk almada azalmadır. Çökkün duygudurum, neredeyse her gün, günün büyük bir bölümünde bulunur ve bu durumu ya kişinin kendisi bildirir (üzüntülüdür, kendinin boşlukta zanneder, umutsuzdur) ya da bu durum başkalarınca gözlenir (ağlamaklı görünür). İlgi istek kaybı değişik etkinlik ve sorumluluklara karşı izlenir. Olağan etkinliklerden dahi (iş, özel zevkler, bireysel ilişkiler, cinsel aktivite) zevk alınmaz. Değersizlik, aşırı ya da uygunsuz suçluluk duyguları tabloya eşlik eder. Tekrarlayan intihar düşünceleri ve girişimleri depresyonun önemli belirtilerindendir” Kalebet dedi.

Dr. Özgül Çınar, depresyonun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve gerekli durumlarda ilaç ve psikoterapiden faydalanılabileceğini belirtirken, “Özellikle psikiyatri ilaçlarının bir hekime danışılmadan kullanılması kesinlikle sakıncalıdır. Ülkemizde, komşuma iyi geldi gibi bir anlayışla kullanılan psikiyatri ilaçları büyük tehlike yaratmaktadır. İlaçlar hekim kontrolünde, uygun doz ve uygun sürede kullanılmalıdır. Aksi durumda tedaviden yeterli yanıt alınmaz.” dedi.

Yorumlar (0)
13°
az bulutlu
banner202