Şeker Hastalığı'nın Sebep Olduğu Körlük Önlenebiliyor

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Safiye Yılmaz, Şerif Tikveşli İlkokulu’nda düzenlenen seminerde şeker hastalığının oluşturduğu göz problemlerini konuştu.

SAĞLIK 11.10.2019, 13:47 11.10.2019, 19:53
Şeker Hastalığı'nın Sebep Olduğu Körlük Önlenebiliyor

Buca'da Şerif Tikveşli İlkokulu’nda velilerin katılımı ile gerçekleştirilen seminere katılan Göz Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Safiye Casinoslot Yılmaz, şeker hastalığı yüzünden oluşan göz tahribatının körlüğü gitmeden erken tanıyla önlenebileceğini dile getirdi.

Şeker hastalığının pek çok organda hasara yol açtığını ifade eden Özel Ata Sağlık Hastanesi’nde görevli Safiye Yılmaz, Türkiye’de şeker hastalığının görülme sıklığının her geçen gün arttığını anlattı ve “Şeker organ kayıplarına sebep olan, yaşamı olumsuz etkileyen kronik bir rahatsızlıktır. Şeker beraberinde böbrek sorunları, kalp-damar hastalıkları, felç, göz sorunları ve körlüğü getirmektedir” dedi.

Şekerin hastalarda bazı göz problemlerine zemin hazırladığını belirten Yılmaz, “Katarakt ve göz tansiyonu, şeker hastalarında iki kat fazla görünür. Şaşılık ve kas tutulması da ortaya çıkan diğer rahatsızlıklardan. Ancak en mühim göz bozukluğu şekere bağlı retinopatidir.Bu bozukluk, körlük yapan sebeplerin başında gelir. Her sene dünyada 25.00 şeker hastası bu nedenle kör olmaktadır. Retinopati, hastaların yaklaşık yarısında görülür” şeklinde konuştu.

Önlenebileceği İfade Edildi

Görme sorunlarının, hastalık boyunca, pek çok farklı formda kendini gösterebileceğini vurgulayan Safiye Yılmaz, konuşmasını “Retinopati, gelişmiş ülkelerde bile 20-65 yaş arası  hastalarda önde gelen körlük sebebidir.Şekere bağlı olarak göz duvarında görme hücrelerinin yer aldığı ‘retina’ hasarıdır. Erken evre şeker hastalarında retinopati kendini sızıntı ve kanama şeklinde gösterir. İleri evrelerde bu sızıntıları önlemek için yeni damarlar meydana gelir, bu meydana gelen damarlar doğal damar yapısında olmaz ve yine sızdırma ve kanamaya sebep olurlar. Bu kısır döngü sürer gider. Bu tahribatları körlüğe varmadan önleyebiliyoruz“ sözleri ile bitirdi.

Semineri organize eden İzmir Güzelyalı Hatay Lions Derneği yöneticileri de Yılmaz’a katılımından dolayı teşekkür plaketi armağan etti.
 

Yorumlar (0)
26°
parçalı bulutlu
banner202