Prof. Dr. Özsaran, “Erken tanı ve toplumsal farkındalık oluşturmak önemli”

Dünya Sağlık Örgütünün 2004 yılında meme kanserinde erken teşhisin önemi ve meme kanseri konusunda farkındalığın oluşturulması amacıyla belirlediği Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı kapsamında tüm dünyada faaliyetler düzenleniyor.

SAĞLIK 15.10.2020, 11:05 Ecem Atabay
Prof. Dr. Özsaran, “Erken tanı ve toplumsal farkındalık oluşturmak önemli”

Çağımızın en yaygın görülen hastalıklarından biri olan meme kanserinde erken teşhisin önemine vurgu yapan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Özsaran önemli açıklamalarda bulundu.

Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı kapsamında yapılan etkinliklerin hedefinin, sağlıklı bireylerin farkındalığını arttırarak bilinçlendirilmesi, meme kontrollerini düzenli yaptırması, korunmayı artıracak yaşam tarzı değişikliği için yönlendirilmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Özsaran, erken tanının ve meme kanseri konusunda toplumsal farkındalık oluşturmanın önemli olduğuna vurgu yaptı.

Meme kanserinin hangi nedene bağlı olarak ortaya çıktığının net bilinmediğini söyleyen Prof. Dr. Özsaran, “Bazı risk faktörleri görülme sıklığını artırıyor; belirgin meme hastalığı, ailesel yatkınlık, genetik faktörler, geç yaşta gebelik, kısa süreli laktasyon, erken menstüriel siklüs, geç menapoz bunlar içinde önemli olanlardır. Ayrıca alkol, sigara kullanımı, yağ oranı yüksek diyetle beslenme, az fiziksel aktivitenin de meme kanserinin gelişiminde rol oynadığı düşünülüyor” diye konuştu.

“Her 8 kadından, 1’i meme kanseri olma riski altında”  

Prof. Dr. Özsaran, “Meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından birinin değişime uğraması ve kontrolsüz çoğalması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Kadınlarda en sık görülen kanser olup bir kadının hayatı boyunca bu hastalığa yakalanma oranı 1/8 dir. Her 8 kadından biri, meme kanseri olabilme riskiyle karşı karşıya. Erkeklerde nadir olarak görülür, her 100 kadına karşılık 1 erkek meme kanseri tanısı almaktadır” dedi.

Kadınlarda büyük önem taşıyan meme kanserinden korunma yollarından bahseden Prof. Dr. Özsaran, risk faktörlerini azaltacak yaşam değişikliklerinin yanı sıra erken tanı için de bilinçli olunmasının önemine değindi. Bu amaçla kullanılan ve birbirini tamamlayan üç yöntemin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özsaran, kendi kendini meme muayenesi, doktor tarafından yapılan meme muayenesi ve mamografinin, meme kanserinden korunmada en önemli üç faktör olduğunu vurguladı.

Dünya genelinde belirgin bir atış gösteren meme kanserinin erken evrede tedavi edilebilir olduğunu belirten Prof. Dr. Özsaran, “Erken evrede tanı koyulabilmesinin günümüz koşullarında mümkün olması meme kanserinin önemini arttırmaktadır. Risk faktörleri ve erken tanı yöntemleri konusunda toplumun farkındalığını arttırmak ve yaşam tarzında değişiklik yaratabilmek, meme kanserinde erken tanı oranlarını artırmakta böylece tedavi başarıları yükselmekte, hastaların yaşam kaliteleri artmaktadır. Ekim ayı boyunca tüm dünyada yapılan farklı etkinliklerle tüm bu konulara dikkat çekilerek, bireylerin bilinçlendirilmesi amaçlanıyor” diye konuştu.

Yorumlar (0)
açık
banner202