Obezite Akciğerleri Tehdit Ediyor

Obezite hastalarında görülmekte olan astım semptomlarının, akciğerlerde birikmekte olan yağlara bağlı bir şekilde geliştiği tespit edildi.

SAĞLIK 31.10.2019, 17:28
Obezite Akciğerleri Tehdit Ediyor

Karında ve bel civarındaki aşırı yağlanma insan sağlığını tehdit ediyor ve obezitenin en mühim işaretleri arasında. Gerçekleştirilen yeni bir araştırmaysa ise akciğerlerde yağın birikebildiğini ve obeziteyle bu durum arasında yakın bir ilişki olduğunu gösterdi. Araştırma sonuçları astımın obez olan ve aşırı kilolu insanlarda niçin daha yaygın biçimde görüldüğünü de açıklıyor.

Bilim insanları 1300 akciğer doku örneğini incelediler. Hastaların tümünde akciğerlerinin hava yollarında yağ dokusu ortaya çıktı. Ama aşırı kilolular ve obez hastalarında, diğerlerinden çok daha fazla düzeylerde akciğer yağının olduğu gözlendi. Vücut kitle indeksi yükseldikçe, akciğerde yağ birikiminin de yükseldiği belirlendi.

Araştırma neticelerinin obezite-astım arasındaki ilişkiyi gösterdiğini belirten Op. Dr. Tufan Ergenç, araştırmanın akciğer hava yollarında birikmekte olan yağların bu bölgede kalınlaşmaya yol açtığını gösterdiğini, bunun da akciğerlere girmekte olan ve çıkan hava akışını sınırlandırdığını, obez kişilerde akciğerlerde birikmekte olan yağların burada kalınlaşmayı artırdığını bunun da obezite hastalarında görülmekte olan astım semptomlarındaki artışı kısmen açıkladığını dile getirdi.

Ergenç, aşırı kilo ile alakalı sorun yaşayanların genel sağlıkları bakımından Kesinlikle bir hekime başvurup gerekli tedaviyi almalarını önerdiklerini ifade etti.

Yorumlar (0)
13°
az bulutlu
banner202