Meme Kanserinden Korunmak Mümkün

İçinde bulunduğumuz Ekim ayının “Meme kanseri farkındalık ayı” olması sebebiyle “meme kanserinde erken teşhis önemli” vurgusu yapılırken, Fonksiyonel Tıp Doktoru Prof. Dr. Özzeybek, “Meme kanserinin tek çözümü erken teşhis değil. Kanser yapıcı genleri ömür boyu uykuda tutarak korunmak mümkün” dedi.

SAĞLIK 21.10.2020, 10:38 Ecem Atabay
Meme Kanserinden Korunmak Mümkün

Prof. Dr. Deniz Özzeybek, çağımızın hastalığı kanserin erken teşhisi yanında korunmak için de kampanyalar düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Özzeybek, “Son yıllarda meme kanserinin erken tanınması ve saptanırsa erken müdahale edilmesi konusunda büyük kampanyalar yapılıyor. Elbette bu önemli ama kanserden korunmak için de bu etkinliklerin yapılması gerekiyor” dedi.

Kozmetik ve Temizlik Ürünlerine Dikkat

Oda kokusu, parfüm, deodorant, kozmetik ürünleri, ev temizlik maddeleri, tarım ilaçları gibi kansere yol açtığı bilinen maddelerden uzak durmanın altını çizen hekim, “Hormon dengesinin korunması, bu sırada hormonların memedeki etkilerinin saptanması da çok önemli. Bütün bunlara dikkat etmemiz halinde kansere yakalanma ihtimalimiz azalacaktır. Genetiğin artık kaderimiz olmadığı, epigenetik denen yaklaşımla kodlarımızda bulunan kanser yapıcı genleri ömür boyu uykuda tutabileceğimiz gösterildi. Örneğin yiyecek ve yaşam tarzı

seçimlerini değiştirmek, düzenli egzersiz yapmak, stresle baş etmeyi öğrenmek, sigara içmemek kanserden korunmak için çok önemli” dedi.

Meme kanseri riski ölçülebiliyor

‘Meme kanserinin tedavisiyle uğraşmak yerine hangi kadın kanserden korunmayı yeğlemez?’ diyen Özzeybek, şu bilgileri verdi: “Östrojen kadınlık hormonlarının en önemlilerinden biri ve bu hormon ister vücutta üretilsin, ister dışarıdan alınsın, karaciğere gider ve orada alt maddelere yıkılır. Bu alt maddelerin oranları önemlidir. Bazısı kanserden koruyucu etkiler gösterirken, bazılarının hücrede hasar yaparak kansere zemin hazırladığı gösterilmiştir. Her bireyin östrojeni yıkma şekli farklı olabilir. Bu yıkımın vücudun zararına olup olmadığı henüz kolay ulaşılamamasına karşın çeşitli ileri tanı yöntemleriyle belirlenebilir. Eğer böyle bir risk söz konusuysa, bireyin kullanacağı ve bu yıkımın yönünü iyi tarafa kaydıracak takviyelerle meme kanseri riski azaltılabilir.”

Yorumlar (0)
24°
parçalı bulutlu
banner202