Kızamık 37 Can Aldı

Avrupa’da 2019 yılının ilk 6 ayında toplamda 90 bini aşkın kızamık hastalığına rastlandı. 48 ülkede toplam 37 kişi kızamık yüzünden hayatını kaybetti. Salgın Türkiye'yi de etkileyebilir.

SAĞLIK 08.10.2019, 21:57
Kızamık 37 Can Aldı

Dünya Sağlık Örgütü’nün sunduğu rapor verilerine göre son 6 ayda, 48 ülkede toplam 90 bin kızamık vakası görüldü. Bunların 37 tanesi ölüm ile sonuçlandı. DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) kızamık hastalığının salgın haline geldiğini, hızla yayıldığını ve riskin hala devam ettiğini belirtti. Vakaların 54 bini aşkın kişiyle ve 18 ölüyle en çok Ukrayna’da olduğu kaydedildi.

Kızamık raporunu hazırlayan Avrupa Bölgesel Kızamık ve Kızamıkçıkla Mücadele Doğrulama Komisyonu Başkanı Dr. Günter Pfaff salgının önüne geçmek için çok geç olmadığını ifade ederek şunları söyledi: ‘’ Tüm ülkelerde yeterli aşılama düzeyine ulaşılmadığı takdirde başta çocuklar olmak üzere tüm insanlar ciddi bir acı çekecek ve hastalığın sonucunda ölüm kaçınılmaz olacak. Şu anda tüm Avrupa ülkeleri risk altında ve bu çok ciddi bir durum. Herkesin bunun farkında olması ve buna karşı gereken önlemleri alması gerekiyor.’’

Konu hakkında ülkemiz ile ilgili yapılan incelemede DSÖ’nün rapor sonuçlarında Türkiye yer almıyor. 2018 ve 2019 yılları için herhangi bir veriye rastlanmayan Türkiye, Avrupa’ya kıyasla kızamık konusunda yüzde 1’in altında vaka kaydetti. Bakan Koca ‘’ Avrupa ülkelerinde önceki yıllara nazaran 15 kat artış gözlenen kızamık, Sekabet ülkemizde normal seyrinde ilerliyor. Herhangi bir vaka artışı gözlenmedi.

Türkiye Tabipler Birliği ise kızamığın Türkiye için de ciddi bir risk oluşturduğunu açıkladı ve ülkemizde kendilerine ve çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen aile sayısının gün geçtikçe arttığının altını çizdi. Konuyla ilgili önlem alınması gerektiğini vurgulayan TTB, bu konuda bilinçlendirme yapılması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0)
14°
parçalı bulutlu
banner202