Grip Mevsimi Kapıda, Neler Yapmalı?

Yaklaşan kış ayları ve yaşanan mevsim geçişleriyle birlikte İzmir’de gribal enfeksiyon şikayetiyle hastaneye gidenlerin sayısı arttı.

Grip Mevsimi Kapıda, Neler Yapmalı?

Sonbahar ve ilkbahar döneminde yoğun görülen soğuk algınlığı ve grip vakaları, hava sıcaklıklarının değişimiyle artış gösterdi. Uzmanlar özellikle grip ayları olarak nitelendirilen ekim ve kasım aylarında grip aşısının yaptırılması gerektiğini, salgın oluştuktan sonra aşı yaptırmanın faydası olmadığını belirtti.

Solunum salgılarıyla yayılma gösteren grip salgınında, hastaların grip belirtileri başlamadan önce hastalığı bulaştırmaya başladığı ve bulaşıcılık süresinin 5 gün süreyle devam ettiği biliniyor. Uzmanlar hastalığın geçirilmesinde aspirinin kesinlikle kullanılmaması gerektiğini belirtirken, bol sıvı alınması, yatak istirahatı yapılması, taze meyve ve sebzelerin tüketilmesi ve sık sık ellerin yıkanması gerektiğini bildirdi. İstirahat yapma imkanı bulamayan hastalar içinse, toplum içine girdiklerinde salgına sebep olmamak için maske kullanmaları önerildi.

Grip Aşısı Ne Kadar Etkili?

Grip aşısı, 38,5 derecenin üzerinde ateş, kas ağrıları ve genel durum bozukluğu gibi belirtiler için kullanılır. Sadece gripten korumak için kullanılan aşının koruyuculuğu genellikle 6-12 ay kadardır. Grip aşısının etkisi yapıldıktan 2-3 hafta sonra ortaya çıkmakta, bu yüzden grip aşısının salgından en az 2 hafta önce yapılmış olması gerekmektedir.

T.C. Sağlık Bakanlığı diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, nörolojik ya da nöromuskuler hastalıkları olan çocuklar ve bu çocuklar ile aynı evde yaşayan diğer kişiler risk grubunda olmasa bile mutlaka aşılanması gerektiğini söyledi. Yapılan açıklamaya göre grip aşısı olmaması gereken kişiler ise Vevobahis altı aydan küçük bebekler, yumurta alerjisi olanlar, yüksek ateşi olanlar ve bir önceki grip aşısında alerjik reaksiyon gösterenler olarak belirtildi.

Gribe İyi Gelen Yiyecek ve İçecekler Nelerdir?

Susuz kalmanın hastalık boyunca olumsuz etkiler göstermesinin yanı sıra, bunu engellemek için bitki çaylarının tüketilmesi önerilenler arasında. Uzmanlar tarafından mantar tüketiminin de gribe karşı etkili silahlardan biri olduğu söylenirken, mantarın hücrelerin enfeksiyonları silip atmasına katkıda bulunduğunu belirtti.

Sindirimi zor ve ağır yemeklerden sindirim sırasında daha çok enerji harcanmasına sebep olduğu için uzak durulması gerektiği söylenirken, portakal suyu, ballı limon çayı, nane limon çayı ve zencefil çayının da grip hastalığının önlenmesi ve iyileştirilmesinde medikal ilaçlar kadar etkisi olduğu bildirildi.

Yorumlar (0)
26°
parçalı bulutlu
banner202