Grip, erken doğum yaptırdı

Milletvekili danışmanı olan Eylem Koç, gebeliğinin son haftalarında yakalandığı gribin tedavisi için gittiği İzmir Özel Can Hastanesi’nde 37 haftalık, 4 günlükken doğum yaptı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.İrfan Özer, annenin ateş yüksekliği ve solunum zorluğunun bebeğin kalp atım ritmini bozduğunu tespit ederek, anne ve bebeği sağlıkla birbirine kavuşturdu.

SAĞLIK 15.01.2020, 10:14 Melis Tekin
Grip, erken doğum yaptırdı

Özel bir internet sitesi genel yayın yönetmeni ve milletvekili danışmanı Eylem Koç-Vahit Koç (40) çifti ikinci bebeklerini kucaklarına almak için İzmir Özel Can Hastanesi Kadın Doğum polikliniğinde düzenli olarak kontrollerini yaptırıyordu. Gebeliğinin son haftalarında üst solunum yolları enfeksiyonu olan Koç, influenza testi yaptırmak ve gerekli tedaviyi olmak için yüksek ateş ve solunum zorluğu ile hastaneye geldi.  Enfeksiyon Hastalıkları kliniğinde influenza ön tanısı alan anne Koç,  Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı  Op.Dr. İrfan Özer’e konuyu iletmek için gittiğinde, beklemediği bir sonuçla karşılaştı. Yapılan ölçümlerde annenin yaşadığı üst solunum yolu enfeksiyonunun bebeğin kalp atım ritmini bozduğu ve bebeğin sıkıntıda olduğu tespit edildi. Op.Dr.İrfan Özer, önceden geçirilmiş sezaryen öyküsü nedeniyle 20 Ocak’ta planlanan doğumu öne alarak anne ve bebeği sağlıkla birbirine kavuşturdu.  3 kilo 250 gr sağlıklı bir kız bebek dünyaya getiren anne Koç, “Grip olduğum için kontrole gelip, doğum yaparak çıktım. Neyse ki doktorumuz İrfan Bey, zamanında müdahale etti. Yoksa bebeğimizin risk altında olduğunu bilmeyecektik. Çok şükür, sağlıkla bebeğimize kavuştuk” diye konuştu.

Hamilelikte gribe dikkat!

Kadın hastalıkları doğum Uzmanı Op.Dr.İrfan Özer, ise özellikle influenza virüsü taşıyan gebelerin mutlaka kadın doğum uzmanı hekimlere muayene olması gerektiğinin altını çizerek, “Hastamızda olduğu gibi, ateş yüksekliği, solunum zorluğuna sebep olan üst solunum yolları enfeksiyonları bebeği zora sokabilir.  Hamilelik döneminde grip diyip geçmemek gerek. Çünkü metabolizma baskılandığı ve ateş yüksekliğinden dolayı grip ve benzeri enfeksiyonlar bebeğe zarar verebilir. Normal hastalara göre hamilelerin gribi daha uzun sürebilir ve bebeğin kalp atışları başta olmak üzere, kan dolaşımı dahil bir çok önemli olumsuz etkileri olabileceği bilinmeli” diye konuştu. Özellikle gebeliğin son haftalarında bulunan gebelerin kontrollerini ihmal etmemeleri gerektiğini söyleyen Dr.Özer, uzun süren yüksek ateş, soluk alıp vermede sıkıntı, göğüs ağrısı, kronik öksürük gibi durumlarda mutlaka en yakın kadın doğum hekimine de kontrole gidilmesi gerektiğinin altını çizdi. Gebelerin kalabalık ve kapalı alanlardan uzak durması gerektiğini de anlatan Özer, “Gebelerin hastalığa yakalanmamaları için ellerini sık sık yıkamaları, havasız, kapalı ortamlarda bulunmamaları, hasta kişilerle temastan kaçınmaları gerekir.” diye konuştu.

Yorumlar (0)
23°
parçalı az bulutlu
banner202