Göz Doktoru Uyardı: “Sosyal mesafe ve kişisel hijyene dikkat”

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Aydın Kovid-19’un konjonktivitle birlikte gelebileceğini belirtti. Kovid-19 virüsünü bulan ilk doktorlardan olan ve bu virüs sebebiyle hayatını kaybeden Çinli Doktor Li Venliang’ın da göz doktoru olduğuna dikkat çeken Aydın, “Hastalık konjonktivit ile de gelebilmektedir.

SAĞLIK 14.04.2020, 10:41
Göz Doktoru Uyardı: “Sosyal mesafe ve kişisel hijyene dikkat”

Konjonktivitle bağlı gözde sulanma, kızarıklık belki hafif çapaklanma olabilir. Bahar ayları alerjik konjonktivitlerin yüksek oranda görüldüğü dönemlerdir. Alerji nedeniyle hastalığı olan kişiler bu dönemde muhakkak alerji konjonktivit ile ilgili ilaçlarını, damlalarını kullansınlar ki kaşıntı nedeni ile ellerin göze gidişini azaltabilim. Çünkü biliyoruz ki covid19 un en önemli bulaş şekli eller yolu ile olmaktadır ” dedi.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Aydın Kovid-19 virüsü ile ilgili bilgiler verdi. Kovid-19’un üst solunum yolu dışında vücudun diğer sistemlerinde de görüldüğüne dikkat çeken Aydın, “İçinde bulunduğumuz bugünlerde ülkemiz ve bütün dünya Kovid-19 Pandemisi nedeniyle zor bir dönem yaşamaktadır. Sağlık problemlerinin yanında ülkelerin genel ekonomik düzeylerini de etkileyecek önemli bir salgındır. Ülkemiz sağlık açısından süreci diğer dünya ülkelerine nazaran en iyi yöneten ülkelerin içinde yer almaktadır. Biz bu hastalığı üst solunum yolu enfeksiyonu ve devamında da zatürre dediğimiz pnömoni şeklinde çok sık olarak işitmekteyiz. Korona ailesinden türeyen Kovid-19 vücudun diğer sistemlerinde de görüldüğü durumlar mevcuttur. Son dönemlerde ortaya çıkan veriler ışığında tat ve koku alma duyusunda bozukluk, ishal gibi bulgulara rastlanmaktadır. En sık olarak ise üst solunum yolunda, genizde, boğazda ağrı ve enfeksiyonun ilerleyen dönemde de hızla akciğere ilerleyerek şiddetli pnömoni yapmaktadır” dedi.

“SOSYAL MESAFE VE KİŞİSEL HİJYENE DİKKAT”

Virüsten korunmanın en önemli yolunun sosyal mesafe ve kişisel hijyen kurallarına uymak olduğunu vurgulayan Dr. Aydın, “Halkımızın da bildiği gibi bu hastalıktan korunmanın en önemli yolu sosyal teması kesmektir. Çünkü hastalığın genç, erişkin yaş grupta asemptomatik dediğimiz, bulgusuz, şikayetsiz seyredebildiği hastalar vardır. Biz bunlara Kovid-19 pozitif taşıyıcı diyoruz. Bu taşıyıcıların olması nedeniyle hastalık hızlı şekilde yayılmaktadır. Bu nedenlerle sosyal mesafeyi korumak ve maske kullanmak hastalıktan korunmak adına büyük önem taşımaktadır. Buna ilaveten ellerin gün içinde sıkça  su ve sabunla yıkanması özellikle de dışarıya çıkıyor isek ekstra özen göstererek yıkamak gerekmektedir. Maske kullanımını da ihmal etmememiz gerekmektedir. Kişisel hijyen ve sosyal mesafe bizim için öncelikli başarmamız gereken korunma yöntemidir. Çünkü hasta olduktan sonra hastalıkla beraber süreç daha farklı işlemektedir. Yapılan test pozitif ise hastanede tedavi ve  karantina sürecine giriyorsunuz. İlaç tedavisine başlanıyor. Akciğer enfeksiyonuna ilerlememesi adına sağlık personeli elinden geleni yapıyor” dedi.

“MUAYENEYİ YAPAN HEKİM ÇOK DİKKATLİ OLMALI”

Sağlık personelinin hasta ile yakın temasta olduğunu bu yüzden çok dikkatli olması gerektiğini söyleyen Atagöz Göz Hastalıkları Dal Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Aydın, “Covid-19’u ilk olarak ortaya çıkaran hekimlerden bir tanesi Dr. Li Venliang’tır ve kendisi bir göz doktorudur. Daha sonra bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Hastalarinin  konjonktivit ilegeldiğini rapor etmiştir. Konjonktivitle bağlı  gözde sulanma, kızarıklık belki hafif çapaklanma ya da çapaklanma olmadan bir viral konjonktivit şeklinde hasta bize gelebilir. Eğer bu hastalığın yanında hastamızda ateş, kuru öksürük ya da halsizlik varsa yani konjonktivit ile bağdaşmayacak gribal bulgular da yerleşmeye başlıyorsa, hastalıktan şüphelenmemiz bir an evvel karşımızdaki hastayı bir sağlık kuruluşuna yönlendirmemiz gerekmektedir. O zaman ki biz şunu biliyoruz. Kovid-19 hastalığı bize göz sikayetleri ile de  gelebilmektedir.

“BAHAR ALERJİSİ BULUNANLAR DİKKAT! MUTLAKA İLAÇ VE DAMLA KULLANIN”

Bahar alerjisi bulunan kişilerin süreçte mutlaka ilaç ve damla kullanması gerektiğini vurgulayan Opr. Dr. Onur Aydın, “Kovid-19’un konjonktivit ile gelebildiğini biliyoruz. O halde ellerin göze gitmemesi gerekir. Toplumda genel olarak ellerin ağza ve buruna sürülmemesi biliniyor ancak bulaş  olan bir eliniz var ise siz bu elinizle farkında olmadan gözünüzü kaşırsanız o zaman yine korona virüsü bünyenize almış olursunuz. Hastalık seyriniz başlamış oluyor. Ellerin göze gitmemesi gerekiyor. Biz şu an bahar mevsiminden geçiyoruz. Mart, Nisan, Mayıs ayları alerjik konjonktivitlerin yüksek oranda görüldüğü dönemlerdir. İster istemez dalgınlıkla da olsa eller göze gitmektedir. O nedenle hijyen ve mesafe kurallarının yanı sıra ellerimizi gözümüze götürmemeliyiz. Alerji nedeniyle hastalığı olan kişiler bu dönemde muhakkak alerji konjonktivit ile ilgili ilaçlarını, damlalarını kullansınlar. Çünkü ellerin göze gitmemesi gerekiyor. Alerji bulgusu olan kişilerin, alerjik konjonktivitlerinin yanında alerjik rinitleri, alerjik astım gibi hastalık temelleri de vardır. Astım dediğimiz hastalık da bir akciğer hastalığıdır. Böyle bir sirkülasyon, süreç başlarsa bu kişilerin alerjik konjonktivitle almış oldukları bu mikrop akciğerlerine giderse daha hızlı şekilde zatürreye evirilme ihtimali vardır. Alerjik konjonktiviti bulunan hastalar bu süreçte muhakkak göz damlalarını kullansınlar. Elleri gözlerine gitmesin” dedi.

“GÖZ MAKYAJI YAPMAKTAN KAÇININ”

Makyaj malzemesi, güneş gözlüğü, havlu gibi eşyaların ortak kullanımından kaçınılması gerektiğini ifade eden Atagöz Göz Hastalıkları Dal Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Onur Aydın, “ Gözle ilgili ortak malzeme kullanımına çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle kadınların bu süreçte göz makyajı yapmasını da çok önermiyoruz. Kalem, maskara gibi malzemeler gözle teması yoğun olan malzemelerdir. Bazı durumlarda aynı evin içinde yaşayanlar tarafından ortak olarak da kullanılabilmektedir. Ayrıca göz makyajı yapan insanların gün içinde gözlerinde yanma, batma, sulanma olabilir. Eller yine göze gitmeye başlar. Bu nedenlerle içinde bulunduğumuz süreçte kadınların göz makyajı yapmalarını önermiyoruz” dedi.

“KONTAKT LENS KULLANMAYIN”

Kovid-19 ile mücadele günlerinde kontakt lensten uzak durulmasını öneren Dr. Aydın, “Korona virüs sürecinde çok fazla dikkat etmeyecek kişilere kontakt lens kullanmalarını da önermiyoruz. Çünkü kontakt lens demek gün içerinde yanma, batma, kızarıklık, acıma, lensi değiştirme ihtiyacı demektır. Bu kişiler çok dikkatli değillerse, uzmanların duyurduğu önlemlerecok da uyumlu değillerse ellerini yıkamadan bu işi yapabilir, gözlerini ovuşturup, kaşıyabilirler. Kontakt lensini elleyebilir, oynayabilir ve lenste bulaş meydana getirebilir. Böylelikle yine gözden alınan enfeksiyon vücutta en önemli hedef organï olan akciğerlere yayılabilir.Göz dışarıya açılan bir bölgedir. Ağız ve burun haricinde ellerimizi gözlerimize götürmeyeceğiz. Sıklıkla ellerimizi yıkayacağız. Sosyal mesafeyi koruyacağız. Bu dönemde kontakt lens çok fazla lazım değilse ve biz de kurallara çok sıkı bağlı değilsek kullanmayacağız. Kadınlar göz makyajına dikkat edecek. Aynı evin içinde ortak kullanılan göz makyaj malzemelerini kullanmayacağız. Bunlar salgın mikrobunu dağıtabilen objelerdir.

Güneş gözlüğü evde birkaç kişi tarafından kullanılıyorsa yine bu da bir kişiden diğerine virüs bulaş ihtimalini artıran faktördür. Bu süreçte ortak havlu, ortak gözlük, ortak makyaj malzemelerindenkaçınacağız. Biz toplum olarak çok yakın yaşayan, birbirinden uzak durmayı sevmeyen, samimiyeti benimsemiş ve yüksek derecede yaşayan bir toplumuz. Bu nedenlerle bu noktalara da dikkat edersek bir bulaş ihtimalini daha ortadan kaldırırız” dedi.

Yorumlar (0)
22°
parçalı bulutlu
banner202