Doç. Dr. Olut: “Kurtulmak İçin Aşı Şart''

Bornova Rotary Kulübü Korona Virüs’de artan vaka sayılarına karşı gelinen noktayı öğrenmek amacıyla İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ilgın Olut’u ağırladı. İnternet üzerinden çevrimiçi olarak düzenlenen toplantıda Doç. Dr. Olut, “Eski Virüs Yeni Tehdit Korona: Kendisi Küçük Tahribatı Büyük” konusuyla hastalığın geldiği son durumu ve alınması gereken önlemleri anlattı.

SAĞLIK 29.09.2020, 16:49 Ecem Atabay
Doç. Dr. Olut: “Kurtulmak İçin Aşı Şart''

Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu’na bağlı Bornova Rotary Kulübü Dünya’yı saran Covid-19 Yeni Koronavirüs Pandemisinde yeniden hızla artan vaka sayılarına karşı bilinmesi gerekenleri İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzman Doç. Dr. Ali Ilgın Olut’tan öğrendi. Hastalıkla ilgili bu güne kadar en sık görülen belirtinin 38-38,5 dolaylarında düşmeyen ateş ve ardından kuru öksürük, yorgunluk, kırgınlık, kas ağrıları olduğuna dikkat çekerek salgınla ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları aktardı.

“Covid-19 Virüsü Damlacık Yoluyla ve Kirlenmiş Yüzeylerden Bulaşır”

Virüs’ün asıl damlacık yoluyla bulaştığının altını çizen Doç. Dr. Ali Ilgın Olut, “Covid-19 damlacık yoluyla bulaşır, solunum yoluyla bulaştığı henüz kanıtlanmadı. Fakat yüksek sesle bağırarak konuşanlar da olduğu için maske ve 1- 1,5 metre mesafe çok önemli. Çünkü virüs partiküllerle havada asılı kalıyor ve bu partiküller uçmuyor, yürümüyor, havada asılı kalıyor sonra bir müddet sonra düşüyor. Bir de virüsün asıl bulaşma riski kirlenmiş yüzeyler. Çünkü bir haftaya kadar virüs o yüzeylerde de yaşayabiliyor. Bu daha olası… Elinizle virüslü yüzeye dokundunuz, elinizi yüzünüze sürdünüz, yüzünüzdeki mukozolardan yani ağızdan, burundan, gözlerden yüzünüzdeki organlardan virüsü almış oluyorsunuz. Çoğunlukla bulaş bu şekilde olur. Onun için diyoruz ki, yüzeyler için el hijyeni ve çevre temizliği, damlacık için ise maske ve mesafe…” diyerek, virüsün sabunla eriyen zarflı bir virüs olmasında el hijyeninin öneminin yanı sıra korunma yollarında kalabalık yerlerden kaçınılması gerektiğini, özellikle toplu taşıma ve yürüyen merdivenlerin kenarlarına dokunduktan sonra 80 derecelik kolonya ile sık sık el dezenfeksiyonu yapmanın önemine vurgu yaptı.

Kurtulmak için Aşı Şart

Pandeminin 2024 yılına kadar devam edeceğini düşündüğünü dile getiren Doç. Dr. Olut, “Vakaların kış aylarında daha da artabileceğini ve biraz zor bir kış geçireceğimizi düşünüyorum. Bana göre pandemi 2024’e kadar devam edecek ve kurtulmak için tek yöntem aşının bulunması. Dünya’da şu anda çok fazla aşı denemesi var fakat uzun dönem yan etkilerini görmek gibi bazı prosedürler gerekiyor. Aşının bulunması ise gelecek sene bahar aylarını bulacaktır.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
10°
açık
banner202