2. Palyatif Bakım Sempozyumu İzmir’de Gerçekleştirildi

Ege Üniversitesi Palyatif Bakım Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Palyatif Bakım Derneği ortaklığında gerçekleştirilen ‘’2. Palyatif Bakım Sempozyumu’’, ‘’Her gün yeni bir umuttur.’’ Sloganı ile İzmir’de konunun uzmanlarını bir araya topladı. Sempozyumun başkanlığını ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Uyar yaptı.

SAĞLIK 27.09.2019, 11:12
2. Palyatif Bakım Sempozyumu İzmir’de Gerçekleştirildi

Sempozyum açılışında ilk konuşmayı Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak yaptı. Palyatif Bakım Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Türkiye’de ilk kez Ege Üniversitesi tarafından kurulduğunu ifade eden Budak, ‘’Ege Üniversitesi için bu başarı sıradan bir şey değil. Sağlık alanında gösterdiğimiz özenin ve ilginin sonucu ve göstergesi. Kurulan merkezde çok alanlı çalışmalar yürüterek toplumun bu konuda bilinçlenmesini ve palyatif alanı geliştirmeyi hedefliyoruz ve bu  hususla ilgili özverili çalışmalarından dolayı tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu sempozyumda yapılacak görüşmeler sonucu elde edilecek verilerin bilim dünyası için faydalı olmasını umuyor, sempozyumun gerçekleşmesi için emek verenlere de ayrıca teşekkürlerimi iletiyorum. ’’ dedi.

‘’Odak Noktamız Palyatif Bakım ve Onkoloji’’

Budak’ın ardından kürsüye geçen Prof. Dr. Meltem Uyar, yoğunlaşılan noktaların başında Palyatif Romabet Bakım ve Onkoloji’nin geldiğini belirterek şunları söyledi: ‘’350 kişinin katılımı ile yaptığımız bu sempozyumda, ülkemizde bu bölümde görev yapan sağlık çalışanları ile ağrı tedavisi, yara bakımı, beslenme, etik problemleri ve bu konularda yapılabilecek iyileştirmeleri masaya yatırma şansı elde ettik. Katılımın çok olması sebebiyle mutluluğunu dile getiren Uyar, sözlerine şöyle devam etti: ‘’ EÜPBM (EÜ Palyatif Bakım Uygulama ve Araştırma Merkezi ) çatısı altındaki  tecrübelerimizi paylaşma imkanı bulduk. Palyatif bakım konusunda merkezimizde sürdürdüğümüz çalışmaları İzmir ve ülke genelinde geliştirmeyi hedefliyoruz.’’

Palyatif bakıma dair ‘’Terminal dönem kanser, ileri devre KOAH, inme (fonksiyonlarının en az %50’si kaybedilmiş), son dönem böbrek yetmezliği, ileri evre kalp yetmezliği diğer ömrü kısaltan hastalıklar, ALS, Alzheimer, diğer ileri dönem organ yetmezliği, HIV/AİDS, çocuklarda genetik/konjenital, ilerleyici hastalıkların takibi yapılıyor.  Doktor, hemşire, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, fizyoterapist/fizyoterapi teknikeri, diyetisyen ve diğer meslek gruplarının iş birliğine dayanarak gerçekleştirilen bir süreci kapsıyor.’’ şeklinde bilgilerin de paylaşıldığı sempozyum, oldukça verimli bir şekilde hedeflediği noktaya ulaştı.

Yorumlar (0)
23°
parçalı az bulutlu
banner202