CHP'li Bakan: İnfaz düzenlenmesi düşünce suçlularını da kapsayacak şekilde yeniden düzenlensin!

CHP'li Vekil Bakan, 90 bin mahkuma tahliyeyi ön gören infaz düzenlemesinin içerdiği eksiklikleri nedeniyle tekrar ele alınması gerektiğine dikkat çekti.

POLİTİKA 14.04.2020, 17:15
CHP'li Bakan: İnfaz düzenlenmesi düşünce suçlularını da kapsayacak şekilde yeniden düzenlensin!

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, yaklaşık 90 bin mahkuma tahliye yolunu açacak olan infaz düzenlemesinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. 

DÜŞÜNCE SUÇLULARI VE TUTUKLU GAZETECİLER DÜZENLEMEYE DAHİL EDİLMELİ

Siyasi tutukluların, düşünce suçlularının ve tutuklu gazetecilerin dahil edilmediğini bir infaz düzenlemesinin adalet dağıtmayacağına dikkat çeken Vekil Bakan, infaz düzenlemesinin adalet dağıtmadığını söyledi:

"Gazeteciler Barış Pehlivan’ın, Barış Terkoğlu’nun, iş insanı Osman Kavala’nın ve düşüncesinden ötürü cezaevinde olan yurttaşların tahliye etmeyen bir infaz düzenlemesi adalet dağıtamaz. Gerçek suçluları cezaevinden çıkaran ama ifade özgürlüğünü kullananları cezaevinde tutmaya devam eden bu düzenleme adaletli olamaz."

"İNFAZ DÜZENLEMESİ ÖRTÜLÜ BİR AF"

Meclise getirilen bu düzenlemenin cezaevlerinde yatanlarının büyük bölümünün çıkmasını sağlayacağı için aslında bu yasanın örtülü bir af olduğuna işaret eden Bakan, "Yargının bu denli siyasallaştığı, bir cemaatin boşluğunu başka cemaatlerin doldurduğu, Sulh Ceza hakimlerinin muhalif olan neredeyse herkesi tutuklattığı bir dönemde; bilhassa söz, yazı, yürüyüş, örgütlenme özgürlüğü gibi doğal hukuktan elde ettiğimiz haklar kapsamında değerlendirilen hükümlülerin infaz indiriminden yararlanmadığı bu düzenleme adaletli olamaz. Türk milleti adına hüküm veren mahkemenin suçsuz dediği ve beraat ettirdiği Osman Kavala, Cumhurbaşkanının 'onu da bir manevrayla beraat ettirmeye kalktılar,’ demesiyle yeniden tutuklandı. Bu durum ise artık Türkiye’de beraat etmek için hakimin değil Cumhurbaşkanının vicdani kanaatinin önemli olduğunu gösterdi,” diye konuştu.

"İNFAZ YASASI YENİDEN DEĞERLENDİRİLSİN"

Bu düzenlemeyle onbinlerce yurttaşa haksızlık edildiğini söyleyen Vekil Bakan, "Her ne kadar 18 saatlik komisyon çalışmasında muhalefetin hiçbir önerisini değerlendirmemiş olsanız da hala geç değil! Burada hepimizin vicdani sorumluluğunu ortadan kaldıracak adil bir düzenlemeyi hayata geçirebiliriz" diyerek düzenlemenin tekrar değerlendirilmesini talep etti.

"TARİHE KARŞI SORUMLUYUZ"

Geçmişteki infaz düzenlemelerinin hala konuşulduğundan bahseden Vekil Bakan, "O bakımdan hepimizin buna uygun adım atması ve burada alacağımız kararlar sebebiyle yarın tarih önünde sorumlu olacağını bilmesi gerekir. Bu nedenle önceliğimiz adaleti sağlamak olmalıydı ancak bunu kaçırdık. Tarihsel sorumluluğumuzun gereğini yerine getiremedik. Maalesef, adil olmayan ve adaleti sağlamayacak düzenleme yasalaştı” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

NE OLMUŞTU?

Koronavirüs salgını nedeniyle cezaevlerindeki doluluğu azaltmak amacıyla AKP ve MHP tarafından hazırlanan ve 31 Mart'ta Meclis Başkanlığı’na sunulan İnfaz Yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 330 milletvekilinin katıldığı açık oylamada, 279 milletvekili teklife evet oyu verirken, 19 milletvekili karşı oyu kullandı. İnfaz yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Yorumlar (0)
açık
banner202