CHP'li Bakan: “Adalete Olan Güven Yüzde Yirmilere Düştü”

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan, TBMM Genel Kurulu’nda Yargı Reformu üzerine konuştu.

CHP'li Bakan: “Adalete Olan Güven Yüzde Yirmilere Düştü”

Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi üzerine yapılan görüşmeler tamamlandı ve TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan, TBMM Genel Kurulu’nda Yargı Reformu üzerine yaptığı konuşmada, teklifin yetersiz olduğunu belirtti. Yapılan düzenlemelerin yargı bağımsızlığı ve yürütmenin yargı üzerindeki etkisini iyileştiremeyeceğini ifade eden Bakan, “Siyasallaşan yargının hukuk dışı uygulamaları sahabet giriş fiilen devam ederken, gerekçesinde koca koca lafların edildiği adına ‘yargı reformu’ dediğiniz bu düzenlemelerden hak, hukuk, adalet çıkmaz. Toplum üzerinde kurduğunuz baskıyı elinizde tuttuğunuz yargı sopasıyla meşrulaştırırken, kuvvetler ayrılığını ortadan kaldırıp Anayasa’yı tek adam rejimini meşrulaştırmak için bir araç olarak kullanırken, ‘yargıda reform’ diye karşımıza çıkmanız utanç vericidir” diye konuştu.

CHP’li Bakan Anayasa Mahkemesinin yapısına da vurgu yaptığı konuşmasında, “15 üyeli Anayasa Mahkemesi’nin 4 üyesini doğrudan Cumhurbaşkanı belirliyor, 8 üyesini Danıştay, Yargıtay ve YÖK'ün gösterdiği adaylar arasından yine Cumhurbaşkanı belirliyor, kalan 3 üyesini ise Cumhurbaşkanının Genel Başkanı olduğu partinin çoğunlukta olduğu Meclis yani yine Cumhurbaşkanı belirliyor. Yani Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin yargısal denetimini yapan Anayasa Mahkemesi’nin üyelerini Cumhurbaşkanı belirliyor! Böyle bir rezalet olur mu? Siz hangi yargı reformundan bahsediyorsunuz?” dedi.

CHP’li Bakan sözlerini, “Adalete olan güvenin yüzde yirmilere düştüğü, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na linç girişiminde bulunanların serbest bırakılıp elinin öpüldüğü, kadın avukatın eteğinin boyuna karışma haddini kendinde gören yargıçların bulunduğu, gazetecilerin gazetecilik yaptıkları için yargılandığı ve hatta kelepçelenerek hapsedildiği, yargıdaki atamalarda liyakat değil, sadakat, partililik ya da yakınlık arandığı, yargı yılı açılışının sarayda yapıldığı, yargı reformu paketinin dahi sarayda partili Cumhurbaşkanı tarafından açıklandığı bir sistem ortada dururken Türkiye’de ne yargının bağımsızlığından ne de hukukun üstünlüğünden bahsedilebilir. Yargının bağımsızlığını yeniden tesis etmek, hukukun üstünlüğünü yeniden egemen kılmak için gelin kapsayıcı, uzlaşmacı ve katılımcı bir yasama çalışmasıyla kuvvetler ayrılığını yeniden tesis edelim ve yargıyı tarikatlar cemaatlerden temizleyip şeyhine değil hukuka bağlı yargıçlar yetiştirelim!” diye sürdürdü.

Yorumlar (0)
13°
az bulutlu
banner202