Karaböcek'ten Yanan Handa Sergi

İzmir'de ressam Nevin Öven Karaböcek (50), geçen ay yanan tarihi Kardıçalı Hanı'nda resim sergisi açtı.

Karaböcek'ten Yanan Handa Sergi

Ressam Nevin Öven Karaböcek, İzmir’de geçtiğimiz ay yanan tarihi Kardıçalı Hanı’nda resim sergisi açtı. Karaböcek, Hanın yeniden eski haline getirilmesini istediğini belirterek, yenileme çalışması yapılmayan tarihi hanın duvarlarına yerleştirdiği yağlı boya resimlerle farkındalık yaratmak istediğini ifade etti.

İzmir'de 1928 yılında yapıldığında Türkiye'deki ilk betonarme binalarından biri olan kerestesi İtalya'dan, demiri Almanya'dan, çimentosu Romanya'dan getirilen, mimari özellikleriyle dikkat çeken tarihi Kardıçalı Hanı'nda geçtiğimiz 23 Eylül'de yangın çıktı. Elektrik aksamından çıktığı belirlenen yangında, sanat atölyeleri zarar gördü, çocukların eğitim gördüğü piyanolar yandı. Yangının üzerinden tam bir ay geçmesine rağmen yenileme çalışmalarına dair bir işlem başlatılmadı.

Yangında 3 atölyesi zarar gören ressam Nevin Öven Karaböcek, farkındalık yaratmak amacıyla binada resim sergisi açtı. Yağlı boya tablolarını, yanmış kapıların üzerine isli duvarlara asarak sergileyen Karaböcek, bu sergiyle birlikte hanın eski haline döndürülmesi için farkındalık yaratmaya çalıştığını söyledi. Karaböcek yaptığı açıklamada, “2008 beri burada resim yapıyorum. Yangın sebebiyle 3 atölyem zarar gördü. Birçok resmim de yandı. Ardından sergi açma fikri belirdi ve böyle bir şey yaptım. Resimlerimin ifadesi ve renkleri de yanan duvarlara uydu. Böylelikle de ortaya güzel bir sergi çıktı. Yaşanan bu olumsuz olayı böyle atlatmaya çalışıyorum. Çünkü travmayı hala atlatabilmiş değilim” diye konuştu.

Tarihi Kardiçalı Hanı'nın eski haline döndürülmesi için yardım beklediklerini aktaran Karaböcek, “İzmirli sanatçılar olarak Bu handa bir araya geliyoruz. Çünkü buranın ruhunu çok seviyoruz. Kardıçalı Hanı'nın yanması bizi derinden üzdü. Tüm resimlerimi alıp başka bir yerde bu sergiyi açabilirdim ama gidemiyorum. Bu vesileyle buranın durumu duyulsun istiyorum. Kendiliğinden gelişen bu sergiyle farkındalık yaratmaya çalışıyorum. Hanın eski haline gelmesi için çeşitli başvurularda bulunduk. Ancak 20 varisi olduğu için ne yazık ki somut bir adım atılamıyor. Kişilerin bir araya gelip hanı yeniden ayağa kaldırmasını istiyoruz. Bunun yanı sıra şehrin de buraya sahip çıkması gerekiyor” dedi.

Yorumlar (0)
10°
açık
banner202