Gezgin Fotoğrafçı Ferranti İzmir'de

Institut français İzmir, yeni sezona muhteşem bir sergiyle ‘merhaba’ diyecek. Fransız seyyah fotoğrafçı Ferrante Ferranti’nin 40 yıllık serüvenini yansıttığı sergi, ziyaretçilere görsel bir şölen sunacak.

KÜLTÜR-SANAT 12.10.2020, 16:04 Ecem Atabay
Gezgin Fotoğrafçı Ferranti İzmir'de

Institut français İzmir, sonbaharda etkinlik sezonunu 20 Ekim’de Fransız seyyah fotoğrafçı Ferrante Ferranti’nin “Yolculuklar” adlı sergisiyle açacak. Institut français Ankara ve İstanbul merkezleriyle eş zamanlı olarak hazırlanan sergi, birbirinden güzel fotoğrafları ziyaretçilerle buluşturacak. 40 yıllık bir serüvenin öyküsü olan sergi, sanatçının 18 yaşında çektiği ilk fotoğrafı ile başladı. Sanatçı Ferranti, 1980 yılında yazar Dominique Fernandez ile birlikte 35 yıllık bir keşif yolculuğuna çıktı. Bu yolculuk sanatçıyı, Bolivya’dan Sibirya’ya İtalya’dan Suriye’ye medeniyetlerin farklı sınıflarını keşfetmeye adamış gezgin fotoğrafçı yaptı.

Türkiye’ye hayran kaldı

Sanatçı Ferranti, 1981 yılında ilk kez Çanakkale Boğazı ve Altın Boynuz’un, Pamukkale ve Bizans’ın düşlerini kurduğu Türkiye’ye geldi. Mimar Sinan’ın minareleri, Topkapı köşkü, kervansaray kubbeleri ve Kapadokya fresklerine hayran kaldı. 1997 yılından itibaren İran’dan başlayarak , Afganistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Özbekistan ile devam eden yolculukları 2008 yılında doğduğu ülke Cezayir’de tamamlandı. Ancak yazar her yıl Türkiye’ye gelmeye devam etti. Sanatçının aynı zamanda Arkeolog Jacques des Courtils ile birlikte sürdürdükleri keşiflerinin kitaba dönüştürüldüğü, eşsiz fakat az bilinen bir dünya mirasına saygı olarak 2019 yılında ortaya çıkan “Antik Türkiye’ye Yolculuk” isimli bir kitabı da var.

Tüm İzmirliler davetli

Ferrante Ferranti’nin sergisine ev sahipliği yapacak olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyleyen Institut français İzmir Müdürü José-Maria Queiros “İzmirlilerin, sanatçımızın bunca yıllık gezilerini, deneyimlerini yansıttığı fotoğraflarını incelemekten büyük keyif alacaklarına inanıyorum ve herkesi sergimizi görmeye davet ediyorum" dedi. Covid 19 tedbirleri doğrultusunda salonda aynı anda en fazla üç kişinin bulunacağı sergi, ‪30 Aralık‬’a kadar pazar günleri hariç her gün saat ‪10.00-18.00‬ arasında ziyaretçilere açık olacak.

Sanatçının önceki sergileri

2013 Avrupa Fotoğraf Evi “Yolculuklar”

2015 Bordo Deniz Üssü “Yolculuklar”

2017 Paris Belediyesi “Paris Şehrinin Müzeleri”

2020 Paris Belediyesi “Yüz(ler), şansların eşitliği için savunma – Madde 1”

Yorumlar (0)
14°
parçalı bulutlu
banner202