175 Bin Okur, Diyarbakır Kitap Fuarını Ziyaret Etti

Bu yıl 7.si düzenlenen Diyarbakır kitap fuarı, 160 yayın evine ve 175 binden fazla okura ev sahipliği yaptı.

KÜLTÜR-SANAT 07.10.2019, 21:07 08.10.2019, 14:23
175 Bin Okur, Diyarbakır Kitap Fuarını Ziyaret Etti

 TÜYAP tarafından Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve Türkiye Yayıncılar Birliği desteği ile gerçekleşen 7. Diyarbakır Kitap Fuarı 28 Eylül’de başlayıp 6 Ekim’de son buldu. Fuarı yaklaşık 175 bin okur ziyaret etti.

‘’Yazının Kadim Coğrafyası’’ teması ile açılan fuara 160 yayınevi katıldı. Hafta sonu en yoğun ilgiyi gören fuarda 75 etkinlik, söyleşi ve panel düzenlendi.

Fuara Latife Tekin, Selim Temo, Meryem Coşkunca, Hicri İzgören, Şahin Altuner, İrem Uzunhasanoğlu, Emrullah Alp ve C. Hakkı Zariç gibi biçok şair ve yazar katıldı. Ayrıca katılımıcı yazar ve şairler, İlhan Sami Çomak adına söyleşi gerçekleştirdi ve onun kitaplarını imzaladı.0

Şairlerden Emrullah Alp, Fuar hakkında görüşlerini şöyle ifade etti: ‘’ Şiir ve edebiyatın dayanışması gerçekleşti burada. Ortam çok samimi ve coşkuluydu. Buraya gelirken ağır bir trafik kazası atlattık ve içinde bulunduğumuz araç kullanılamayacak hale Aresbet geldi. Yine de yolu bırakmadık ve farklı bir araçla devam ederek fuara geldik, iyi ki gelmişiz. Elde ettiğimiz mutluluk paha biçilemez. İnsanıyla, tarihi dokusuyla ve edebi kimliği ile Diyarbakır, başlı başına büyük bir değer.’’

Şair-Yazar C. Hakkı Zariç ise fuara dair şu detayları paylaştı: '' Geçen yıl onur yazarı olan Mıgırdiç Margosyan’a bu yıl da ilgi oldukça yoğundu.  Diyarbakır’dan ve başta Mardin olmak üzere çevre illerden gelen okuyucular fuara olan ilginin görünür düzeyde artmasına neden oldu. 
Toplu ulaşımın kent idaresince kaldırılmasına rağmen yürüyerek, otostop çekerek, yakın civardan geçen otobüslere binerek ya da özel araçlarını kullanarak fuara ulaşan okuyucular kitap imzalatmakla kalmadı söyleşilere ve panellere de katıldı.
Bu yıl 200 bine yakın insanın katıldığı fuar, bölgede kitaba ve okumaya olan oranın da bir göstergesi gibiydi. 50 Kuşağı’nın usta öykücülerinden Adnan Özyalçıner, okuyucuların ilgisinden memnun kaldığını dile getirerek her yaştan insanla fuarda yer almaktan dolayı mutlu olduğunu, kitaplarına gösterilen ilginin kendisini memnun ettiğini belirterek, imzalarını 4 yıl önce yaşamını yitiren Sennur Sezer adına da imzaladığını dile getirdi.
Şair Arjen Ari adına düzenlenen ödül töreni bu yıl da renkli geçti, Mırede Mıradan’ın  “Radîşo” adlı dosyasıyla kazandığı ödül, Sor Kitap tarafından kitaplaştırılarak fuarda okuycuyla buluştu. Mıradan’ın ödülü’nü şair Berken Berek verirken, Arjen Ari adına onur ödülü, Selçuk Mızraklı tarafından İsmail Beşikçi’ye taktim edildi.
Bu yıl dokuz gün süren fuarın bir diğer özelliği de anonsların ve afişlerin iki dilli olmasıydı. Diyarbakır sokaklarında yer alan afişlerde fuar tanıtım ve reklamları Türkçe ve Kürtçe yer aldı. Fuar içerisinde yapılan anonslar da iki dilliydi.''

Yorumlar (0)
11°
açık
banner202