Virüs Bilimci Selim Badur: Maske işe yaramıyor

Virüs Bilimci Selim Badur, Açık Radyo'da konuştu. Badur, Koronavirüs günlerinde virüsten korunmak için maske kullanımının yararı olup olmadığı, grip ve zatürre aşısının Koronavirüs tedavisinde etkili olup olmayacağı sorularına değindi.

GÜNDEM 27.03.2020, 12:52
Virüs Bilimci Selim Badur: Maske işe yaramıyor

Badur, grip ve zatürre aşısının yeni tip Koronavirüs'ün tedavisinde yararlı olup olmayacağına Mark Anderson'un Güney yarım kürede yaptığı araştırmayla açıklık getirdi. Badur, yazıda grip aşısının özellikle yaşlı ve kronik rahatsızlığı olan ve yaşlılar gibi virüse karşı duyarlı kişilerde hastalığın ağır seyretmesinin engellendiğinin belirtildiğini söyledi. 

Badur, neredeyse tüm dünyaya yayılan Koronavirüs'ün hızla yayılımının yüzde 55'inin belirtisi olmayan ama virüsü taşıyan insanlardan kaynaklandığının saptandığına dikkati çekti. 

Yeni tip Koronavirüs'e karşı maske kullanımının yararı olup olmadığı konusuna da değinen Badur, "O maskeler en fazla 4 saat kullanılır. Kullanımında bir hata var. Bir kere kullanılır bir daha kullanılmaz" dedi. Batur maskenin yararı olup olmadığını ise "Maskenin üzerindeki delikler virüsün geçmesini engelleyecek kadar küçük değil. O nedenle virüs rahat geçer. Maskeyi hastalığı olan insanlar virüs taşımayanlara bulaştırmamak için takmalı" şeklinde açıkladı. 

Batur, "Maske ıslanıyor ve daha çok virüsün oluşması için uygun bir ortam oluşturuyor. Maske bir işe yaramıyor" sözlerini kullandı. 

Batur, filtreleri maskeler için ise, "Yarım saatten fazla kullanmak mümkün değil" dedi.  

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı'nın esas söylediği bir nokta sadece Koronavirüs esti yapmak, sadece pozitif olanları izlemek ya da sadece sosyal mesafe bırakmak yetmez bunların hepsini yapmak lazım demişti. Bu bağlamda insan yoğunluğunun önemi vardı ama şuı gözardı ediliyor; virüs etrafa ne kadar süreyle saçılıyor. Saçılımın miktarı ne kadar, virüs havada ya da yerde ne kadar süre yaşıyor. 

Virüsün dışkı yoluyla da atıldığını ve dışkıda da virüs saptandığı belirten Batur, Bu nedenle tuvalet yoluyla virüs bulaşımının da dikkat edilmesi gereken bir nokta olduğu söyleniyor" dedi. 

Yorumlar (0)
26°
parçalı bulutlu
banner202