Urla'da Sit Alanına İnşa Edilen Taş Bina Yıkıldı

İzmir'in Urla ilçesinde deniz kenarı ve sit alanına inşa edilen taş bina yıkıldı.

GÜNDEM 15.09.2020, 09:34 Ecem Atabay
Urla'da Sit Alanına İnşa Edilen Taş Bina Yıkıldı

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, bir yıl önce yaptığı denetimler kapsamında İskele  Mahallesi İskele Caddesi 'ndeki bir taş binanın kaçak olduğunu tespit etti.

Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 3. derece arkeolojik sit alanı içinde kalan " Bahçeli Kargir Ev ve Arsası" olan taşınmazın   inşaatının durdurulması için ilgili belediyeye yazı gönderdi.

Belediye ekipleri yaptıkları incelemede,  inşaatın Yapı Tespit ve Durdurma tutanağı düzenleyip,inşaatı mühürledi.

Üç ay sonra yine denetime giden belediye ekipleri, inşaatın devam ettiğini, sundurmanın yüzde 70' ten yüzde 100 seviyesine getirildiğini tespit edip,ikinci kez mühürledi.

Kültür Ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ilede, 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı sınırları içinde kalan tescilsiz yapıda gerçekleştirilen tüm izinsiz uygulamaların ilgili belediyesi denetiminde kaldırılmasına karar verdi.

Ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, binanın Yapı Kayıt Belgesinin iptaline, İmar Kanunu'nun 32 ve 42 maddelerine göre kaçak yapının yıkılmasına karar verdi. 

İlgili karar belediyeye gönderildi.Yıkım kararı üzerine belediye, sit alanı içinde kalan kaçak binayı yıktı. Belediye ekipleri aynı yerde kaçak olan bir yapıyıda yıktı. 

Bina sahibi hakkında suç duyurusu

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak,  kent genelinde yaptıkları denetimlerle, 2017 tarihinden sonra yapı kayıt belgesi alınmış ve inşaatına başlanmış binaların denetimini gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Yıkım işlemlerinin gerçekleştirilmesi için belediyelerle iş birliği yaptıklarını kaydeden Albayrak, "Burası doğal sit alanı. Kaçak yapının buradan kaldırılmasını sağlayacağız.Urla ilçesinde kaçak binaların yapı kayıt belgesi iptalini gerçekleştiriyoruz." dedi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, taş binanın sahibi hakkında da İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Yorumlar (0)
12°
açık
banner202