Sağlık Bakanı Koca yüksek riskli illeri açıkladı! İzmir'de o listede...

Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Bakan Koca Bilim Kurulu toplantısından sonra yaptığı basın açıklamasında yüksek riskli illeri açıkladı.

GÜNDEM 02.09.2020, 21:16 02.09.2020, 21:25 Buse Erdil
Sağlık Bakanı Koca yüksek riskli illeri açıkladı! İzmir'de o listede...

Koca'nın toplantı sonrası koronavirüs salgınındaki son durumla ilgili açıklama yapıyor.

Fahrettin Koca'nın açıklamaları şöyle oldu:

Birinci dalganın ikinci pikini yaşıyoruz. Halkımızın büyük çoğunluğu ilk günkü hassasiyetle tedbirler almaya devam ediyor. Maske mesafe ve temizlik şartlarına riayet ediyor.

Bir salgınla mücadelede toplumun her ferdinin aynı hassasiyeti göstermesi gerekir. Sizin karşınıza müjdeli haberlerle çıkmayı çok arzu ederdim. Ne var ki hastaların ve yitirdiğimiz canların sayısı dünyada olduğu gibi ülkemizde de artıyor.

Tatil yerlerinde, eğlence yerlerinde, çarşı pazarda tedbirlere ne kadar uyulduğunu hep birlikte içimiz acıyarak görüyoruz. Düğünlerimiz, nişanlarımız, taziyelerimiz yeni taziyelere kaynaklık eden yerler halini alıyor.

Salgın artarak devam ediyor. Virüs, her geçen gün daha fazla insana bulaşıyor. Bu vakalardan dolayı ağır hastalık geçirenlerin, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı artıyor. Ülke genelinde farklılıklar olsa da hastanelerimizin yükü artıyor. 

Kamuda esnek çalışma uygulamasına geçildiği, evden çalışmanın özendirildiği bu dönemde aylardır eve gidemeyen doktorlarımız hemşirelerimiz, her düzeyde sağlık personelimiz var.

Bu ortamda sağlık kuruluşlarımızda hala şiddete başvuranların olması içimizi acıtıyor, şevkimizi kırıyor. Vatandaşlarımızdan sorumluluk bekliyoruz. Mesafeyi gözetmeyen kalabalıklar, unutulan her maske, ihmal edilen her tedbir bir değil onlarca can yakmaktadır. 

Sağlıkçılarımızın beklentisi alkıştan öte bir hassasiyettir. 29 bin 865 sağlık çalışanı koronavirüse yakalandı, 52 sağlıkçı yaşamını yitirdi.

Ülke genelinde durum kontrol altında. Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da maalesef bir artış var. Artışın en fazla olduğu illerin başında Ankara geliyor. Yer yer Mardin, Gaziantep, Şanlıurfa ve Batman gibi bazı illerimizde hızlı hasta artışına bağlı hastane sıkıntısı yaşandı.

Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Sivas, Kayseri halen yüksek riskli illerimiz arasında. Virüs, gücünü kaybetmedi. Özellikle ağır vaka sayısını azaltmamız gerekiyor. Mücadelemizin temel hedefi de buna yönelik.

Her ülke kendi mücadelesini kendi şartlarında veriyor. Bilim kurulumuz bu dönemde karar süreçlerimizde rehberlik yaptı. Ülke olarak aldığımız kararlarda, uyguladığımız tedbirlerde yol gösterici oldu. Görev alan tüm bilim adamlarımıza müteşekkirim. Görev alan tüm bilim adamlarımıza müteşekkirim. 

Haziran ayında 6 bin 289 olan filyasyon ekip sayımızı 10 bin 802'ye çıkardık. Salgın bölgesel farklılıklara rağmen ülke genelinde kontrol altındadır.  Önümüzde mevsimsel gribal enfeksiyonların artacağı bir dönem var. Bu duruma karşı yeni tedbirlerimiz alındı ve mücadelemizin boyutu değişecek Yeni mücadele dönemine karşı hazırlanıyoruz. Tedbirlerin sürekliliği, salgınla mücadelemizin başarıya ulaşmasında önemli yer tutmaktadır. 

Gümüşhane 51.7, Uşak 46.48, Sinop 46.43, Aksaray 46.3 ile hasta yaş ortalaması en yüksek olduğu iller. Yoğun bakımda ve entübe olan hastalarımızın ise 65-75 yaş bandında olduğu görülmektedir. Toplum bilimleri kurulumuzun kritik bir önerisi olmuştu. Salgının başında hızlı ve anlık bilgilendirmenin önemini hepimiz biliyoruz. Geldiğimiz noktada salgının seyrinin daha iyi ve detaylı olarak anlaşılmasını temin etmeye başladık. Web sayfamız daha fazla bilgiyle güncellendi. Bundan sonra günlük veri paylaşımı o kanalla yapılmış olacak.

Ayrıntılar geliyor...

Yorumlar (0)
açık
banner202