Prof. Dr. Selim Badur: Bol test yaparak işin içinden çıkamayacağız

Prof. Selim Badur, Koronavirüs (Covid-19) salgınının teşhisi için kullanılan testlerle ilgili yapılan bilimsel çalışmaların, testlerin güvenirliğinin sorgulanmasına yol açtığını söyledi.

GÜNDEM 02.04.2020, 16:29 02.04.2020, 16:46
Prof. Dr. Selim Badur: Bol test yaparak işin içinden çıkamayacağız

Yapılan araştırmalarda Türkiye’de de kullanılan bazı testlerin güvenilir vermediği yönünde sonuçlar elde edildiğini söyleyen Badur, “Yani bu tesletlerin sorunlu olduğu anlaşılıyor. Umarım bu sorun giderilir. Şu an yaşadığımız süreçte bol test yaparak işin içinden çıkamayacağız” dedi. 

"Antikor testlerinin ön tanıda kullanılması doğru değil"

Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Selim Badur, Açık Radyo’da yayınlanan Korona Günleri program serisinde dünayda Koronavirüs hakkında yapılan son bilimsel araştırma ve gelişmeleri değerlendirdi. Dünyaca saygın bilimsel dergiler arasında yer alan Lancet’te yayınlanan bir makale ile antikorlar üzerinden Covid-19 tespiti yapan testlerin güvenilir olmadığının ortaya konduğunu belirten Badur, “Kandaki antikoru ölçen testler tanıyı geç koyan bir yöntem bunların ön tanıda kullanılması doğru değil” dedi. 

Daha önce testlerin arttırılması görüşünü savunduğunu ancak yapılan bilimsel araştırmaları okudukça bu kanıdan uzaklaştığını ifade eden Badur, “Türkiye’de de gördüğümüz gibi hızlı test yapılacaktı ama ‘fos’ çıktı ve bu testler kullanıma bile sokulmadı” dedi. Dünyaca saygın bilimsel dergiler arasında yer alan Lancet dergisinde yayınlanan bir makaleyi işaret eden Badur, salgına yönelik testler arasında bulunan ve kandaki antikorlarla virüsün tespit edildiği testlerin güvenilir olmadığının ortaya konulduğunu söyledi. Çalışmaya göre virüsün tespit edilmesine yarayan antikorların kanda 10 gün sonra ortaya çıktığının belirlendiğini söyleyen Badur, “ İş bittikten sonra toplumun kaçının bu virüsle temas ettiğini tespit etmek için kullanılabilir ama klinik bulgularla hastaneye başvurmuş kişilerden kan alıp  test etmeye başladığınızda eğer o klinik bulgular yeni başlamışsa hepsi negatif çıkacaktır” dedi. 

"PCR istenildiği gibi çalışmıyor"

Yeni tip Koronavirüs tespiti için kullanılan testler arasında en yer alan PCR testlerine de değinen Badur, bu konuda da bazı bilimsel veriler olduğunu ve yayınlanan bilimsel çalışmalara bakıldığında bu testtin de istenildiği gibi çalışmadığını dile getirdi. PCR testi ile  pozitif teşhisi konan hasta, tedavi olduktan sonra bile testin hala pozitif çıkabildiği yönünde bulguların olduğuna dikkati çeken Badur, “Diyorlar ki yoğun bakıma başvuran hastalarda pozitif buluyoruz ama o kadar süratle kaybolmuyor bu. Tedavi olan hastada negatif olması lazım ama bu negatif olmuyor. Bazı yayınlarda ise çok şiddetli hastalık bulgusu olan bireylerde bu PCR testi pozitifleşmiyor” diye konuştu. 

"Rutin aşıların yapılmaması yeni bir risk yaratıyor"

Salgın nedeniyle birçok hastanenin pandemi hizmetine girdiğini ancak insanların rutin sağlık sorunlarının göz ardı edildiğini ifade eden Badur, Dünya Sağlık Örgütü’nün de buna dair bir açıklama yaptığını ve açıklamada yeni doğan çocukların rutin aşılarında düşüş olduğunu, bu aşıların yapılması konusuna bir çözüm bulunmaması durumunda bunun yeni bir risk doğuracağının vurgulandığını söyledi. Türkiye’de de insanların çocuklarına yapması gereken kızamık gibi aşılar konusunda mağduriyet yaşadığına dair açıklamalar olduğunu belirten Badur, “Aksi takdirde aşılana oranının düşmesi ve yeni enfeksiyonların oluşması da söz konusu. Türk Tabipler Birliği de buna yönelik bir açıklama yaptı. Bazı hastanelerin pandemi dışı ilan edilmesi gibi. Bir sürü sağlık sorunu devam ediyor. İtalya da kapatılmış olan bazı hastanelerin bir kısmının yeniden devreye sokulmaya çalışıldığı söyleniyor” diye konuştu. 

Yorumlar (0)
10°
parçalı bulutlu
banner202