Organ Kardeşi Oldular

İzmir’de organ bağışında bulunan bir hasta, böbrek nakli bekleyen iki kadına hayat verdi.

Organ Kardeşi Oldular

İzmir Kent Hastanesi’nde gerçekleştirilen operasyonlarla, beyin ölümü gerçekleştikten sonra organları bağışlanan bir hastanın böbrekleri böbrek nakli bekleyen Kadriye Cesur ve Emine Balcı’yı hayata bağladı.

Beyin ölümü gerçekleştikten sonra organları bağışlanan hastanın böbrekleri sayesinde hayata tutunan Kadriye Cesur ve Emine Balcı böylece organ kardeşi oldu. Nakli gerçekleştiren Kent Hastanesi doktoru Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok, “Tesadüf eseri her ikisi de aynı kişinin böbreğini paylaştı. Çok şükür böbrekler de hemen çalıştı. Bekleme listesinde olup da böbrek çıkması, Türkiye'de piyango gibi bir şey" dedi.

2 Çocuk sahibi Kadriye Cesur’un böbrekleri 16 yıllık rahatsızlığın ardından, 6 yıl önce tamamen iflas etti. Böbrek nakli için İzmir Kent Hastanesi’ne başvuran Cesur’a, gönüllü verici olan yakınları arasında uyumlu kimse çıkmadı. Muğla’da yaşayan ve yüksek tansiyon sebebiyle 8 yıl önce böbrekleri iflas eden Emine Balcı da makineyle yaşamaya mahkumdu. Nakil için İzmir Kent Hastanesi’ne başvuran Balcı’nın adı, uygun verici bulunamadığı için kadavradan organ bekleyenler listesine yazıldı.

Sağlıklarına kavuşacakları günü heyecanla bekleyen iki hastaya müjdeli haber pazartesi günü verildi. Adı açıklanmayan bir kişinin bağışlanan böbrekleri Op. Dr. Işık Özgü, Op. Dr. Uğur Saraçoğlu ve Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok'un yer aldığı ekip tarafından Cesur ve Balcı'ya nakledildi. Organ kardeşi olan ve diyalizden kurtulan iki kadın böbrekleriyle hayat buldukları kişinin ailesine teşekkür etti.

matadorbet New Roman","serif"">Türkiye’de bir hastaya organ çıkmasını piyango olarak nitelendiren ve organ bağışı konusunda çok kısır durumda olduğumuzu belirten Kent Hastanesi Böbrek Nakli ekibinden Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok, "Tesadüf eseri her ikisi de aynı kişinin böbreğini paylaştı. İkisi de uzun yıllar diyalizdeydi. Bu onlar için çok zor bir süreç. Bu sürecin böyle güzel bir nakille sonuçlanması, bizi de onları da çok mutlu etti. Çok şükür böbreklerimiz de hemen çalıştı. Türkiye'deki böbrek bekleme listesinde ne yazık ki çok kişi var. Bağışlar da istediğimiz kadar yüksek oranda değil. Türkiye'de yüzde 80 civarında canlıdan böbrek alınıyor. Dolayısıyla birçok hasta böbrek beklerken böbreğe kavuşamadan hayata veda etme gerçeği ile karşı karşıya kalıyor. Bekleme listesinde olup da böbrek çıkması Türkiye'de piyango gibi bir şey. Şimdi yeni hayata adapte olacaklar. Birkaç hafta içinde ikisi de bambaşka bir görüntüye kavuşacak. Hastalar yatarken başka oluyor, polikliniğe geldiklerinde farklı bir kişi görüyoruz" diye konuştu.

Yorumlar (0)
13°
az bulutlu
banner202