KHK'lilere Hacca gitmek de yasak!

OHAL KHK'si ile ihraç edilen öğretmen kurada 2 kez Hac hakkı kazandı ama pasaport engeli nedeniyle gidemedi. KHK mağduru öğretmen “Kendini muhafazakâr olarak kabul eden bir hükümetin ibadeti engelliyor olması insanı yaralıyor” açıklamasında bulundu.

GÜNDEM 06.02.2020, 10:52 07.02.2020, 16:27
KHK'lilere Hacca gitmek de yasak!

OHAL döneminde yayımlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile öğretmenlik görevinden ihraç edilen  R.Y., 2018 yılında yeşil pasaportunda bulunan tahdit nedeniyle  Hacca gidemedi.

GazeteDuvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre akrabasına verdiği, kendi üzerine kayıtlı telefon hattında Bylock çıkması nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma yürütülen R.Y. hakkında takipsizlik kararı verildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından 155 bin 350 kişinin pasaportuna konulan iptal şerhlerinin kaldırılması ve takipsizlik ile beraat kararı alanların yeniden pasaporta başvurabilmesi üzerine R.Y. ikinci kez Hac kurasına yazıldı. OHAL Komisyonu’ndan hakkındaki kararı da bekleyen öğretmenin ikinci kez çıkan Hacca gidebilmek için Kasım 2019’da yaptığı pasaport başvurusu da hala sonuçlanmadı.

‘MUHAFAZAKAR PARTİ DİYE OY VERDİK AMA… 

Hac ücretini 7 Şubat’a kadar yatırması gereken R.Y. müftülük ile görüştü ve yetkililerden “Paranı yatır. Mart ayına kadar pasaportun çıkmazsa paranı geri alırsın” yanıtını aldı. Etrafındakilerden borç alarak Hac ücretini tamamlayıp yatıracağını, mart ayına kadar pasaport başvurusuna olumlu sonuç alamazsa Hacca gidemeyeceğini ifade eden R.Y. şunları kaydetti:

“Ben imam hatip mezunuyum. Muhafazakâr bir insanım.  Bu süreçte her ne kadar psikolojik, sosyolojik problem yaşasam da eşimin çalışıyor olması nedeniyle ekonomik sıkıntımız çok olmadı. Birçok insan benim yaşadıklarımı ayrıca ekonomik olarak da yaşadı. Kendini muhafazakâr olarak kabul eden bir hükümetin ibadeti engelliyor noktasında olması insanı yaralıyor. Bu geçmişte oy verdiğim bir partiydi. Biz muhafazakâr diye oy verdik ama farklı oldu.  Sadece muhafazakârlara yönelik değil insana yönelik bir parti olması gerekiyormuş. İş işten geçti tabii, sonradan anladık.”

SEYAHAT VE İBADET ÖZGÜRLÜĞÜ ENGELLENİYOR’

Pasaport başvurusu sonuçlanmaz ve bu yıl Hacca gidemezse gelecek yıl yeniden başvuracağını ifade eden R.Y. sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye gibi halkının büyük çoğunluğunun Müslüman olarak görüldüğü bir ülkede ikinci kez Hac çıkmış ve soruşturması, kanuni engeli olmadığı halde o kişi dışarıya çıkamıyor. Dini açıdan bunun açıklaması kader olabilir. ‘Öbür tarafta ben bunun hakkını verebilirim’ denebilir. Ama insani ve hukuki açıdan bakınca seyahat ve ibadet özgürlüğü engelleniyor. Kelimelerle anlatmaya da gerek yok. Twitter’dan takip ediyorum. Örneğin hasta bir çocuğun annesi yurt dışına gidemiyor.  İnsanların vicdanı ne kadar var tartışılır ama bu gibi durumların çok acı verici olması gerekiyor.”

Yorumlar (0)
10°
açık
banner202