İzmirli Vekil 1 Mayıs'ta Balkonlara Davet Etti!

CHP’li Av. Kılıç: “Bu yıl 1 Mayıs'ı, özveriyle görev yapan sağlık çalışanlarına ve pandemi sürecinde hayatımızı kolaylaştıran tüm emekçilere atfediyoruz”

GÜNDEM 01.05.2020, 11:23 01.05.2020, 11:23
İzmirli Vekil 1 Mayıs'ta Balkonlara Davet Etti!

Kamu gündemi haberine göre ,“Sermayenin değeri emekten gelir. Yeni dünya düzeninin karar vericisi işçi ve emekçiler olacaktır”

“1 Mayıs’ı saat 21.00’de evlerimizin balkonlarından, pencerelerinden marşlar, türküler söyleyerek alkışlar eşliğinde kutlayacağız” 

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Bu 1 Mayıs’ın, her zamankinden farklı olarak, Korona Virüs pandemisi koşullarında, sokağa çıkma yasağının uygulanması nedeniyle evlerde, balkonlarda ve sosyal medyada kutlanacağını belirten Av. Sevda Erdan Kılıç, "Belki türküleriyle, halaylarıyla, sloganlarıyla meydanları dolduran milyonlar göremeyeceksiniz ama bizler 1 Mayıs’ı evlerimizde, balkonlarımızda kutlamaya, sesimizi ve sözümüzü haykırmaya devam edeceğiz. 1 Mayıs’ı saat 21.00’de evlerimizin balkonlarından, pencerelerinden şarkılar, türküler söyleyerek alkışlar eşliğinde kutlayacağız. Bizim için her balkon 1 Mayıs alanı, her pencere bir meydan.” dedi. 

"Ekonomik destek işçiye değil, sermayeye var." 

CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, pandemi ile mücadele kapsamında iktidarın açıkladığı ekonomik destek paketlerinin içinin boş, büyük bir balondan ibaret olduğunu kaydederek, "Bu paketlerde sermayeye destek, işçiye borçlanma var. Bu paketlerde işçiye ücretli izin yok, kredilerinde ve kredi kartlarına ücretsiz erteleme yok, faturalarına erteleme yok. Bu paketlerde 1168 TL sefalet ücreti var, zorunlu ve acil işler durdurulmayarak virüs tehlikesi var." dedi.  

"Pandemi sadece halkın sağlığını değil milyonlarca işçinin işini kaybetmesine de yol açtı." 

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, şunları kaydetti:

 “Pandemi ile mücadelede sağlık çalışanlarının ve görevinin başında olup hayatımızı kolaylaştıran tüm emekçilerin verdiği mücadele yadsınamaz. Onların verdiği bu mücadeleyi bütün toplum olarak yürekten alkışlamalıyız. Salgında on binlerce insan yaşamını yitirdi ve daha fazla sayıda insanın da sağlığı üzerinde uzun süreli etkileri olacağı öngörülüyor. 200 milyon iş kaybının yaşanacağı, milyonlarca insanın yoksul kalma riski ile karşı karşıya kalacağı görünüyor. 

Ülkemizde, gerek iş sağlığı ve güvenliği konusunda iktidarın duruşu gerekse kuralsız ve güvencesiz çalışmanın alışılagelmiş bir olay olarak hayatımızda var olması, işçinin ve emekçinin pandemi süresince bu kuralsızlıklar bütünüyle baş edebilmesini imkansızlaştırmıştır. Bu krizin etkileri, çalışan kadın ve erkek işçilere dayatılan küreselleşme modelinin başarısız yönlerini acımasız bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu krizin çaresi dayanışmadır. Tüm ülkeler bu krizin ilk dalgasını aşmak ve geleceğe hazırlanmak için birlikte çalışmalıdır. Sermayenin hakim olduğu eski dünya düzeni, Covid-19 pandemisiyle birlikte yerini işçi ve emekçinin karar verici olduğu, birlik ve beraberliğin daim olduğu, dayanışmacı yeni dünya düzenine bırakacaktır.”

Salgının sadece halkın sağlığını tehdit etmediğini, yüz binlerce insanın yaşamını kaybetmesinin yanı sıra, salgının milyonlarca işçinin işini ve gelirini kaybetmesine de yol açtığını belirten Av. Kılıç, “Covid-19 sıradan bir sağlık krizi değildir. Büyük bir halk sağlığı tehdidi yanında, büyük bir sosyal ve iktisadi felaketle karşı karşıyayız. Bu salgın sonrasında daha fazla yoksulluk ve sosyal eşitsizlik yaşanması da şaşırtıcı olmayacaktır.” dedi. 

"Kanla değil halaylarla, türkülerle anımsayalım. Ancak unutmayalım." 

CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, Türkiye’de tarihe “Kanlı 1 Mayıs” ya da “1 Mayıs Katliamı” olarak geçen 1 Mayıs 1977 günü Taksim Meydanı’nda kutlanan işçi bayramında 34 işçinin hayatını kaybettiğini, 136 işçinin de yaralandığını belirterek, “İşte bu 1 Mayıs’larda; emekçi olduğu için öldürülen, 1 Mayıs’ı bayram olarak kutlamak istediği için öldürülen işçilerin mücadelesi yatmaktadır. 1 Mayıs’ları kanla değil halaylarla, türkülerle anımsayalım, ancak unutmayalım. 1 Mayıs 1977 günü yitirdiğimiz canların önünde saygı ile eğiliyorum.” ifadesini kullandı. 

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, basın açıklamasını; “Haksızlıkların, eşitsizliklerin, adaletsizliklerin olmadığı, emeğin sömürülmediği, aydınlık, eşit ve güzel bir dünyanın görüleceği günlerin geleceği umuduyla, tüm emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlarım. Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın işçinin, emekçinin bayramı!” sözleriyle tamamladı. 

Yorumlar (0)
23°
parçalı bulutlu
banner202